Apreciada senyora:
Avui voldria demanar als nens i nenes del Sant Jordi una mica d'ajuda...
Estava un dia intentant pescar una truita al riu Segre molt a prop de Coll de Nargó i vaig observar una mena de peix molt estrany.
No és ni una truita, ni una carpa ni un barb....
Era gegant!!!!
Fins i tot hi havia persones al damunt!!!
Per sort li vaig poder fer unes fotos, que li envio.
- Em podeu ajudar?
- És realment un peix?
- Quin?
- Què és i que fan aquesta gent?
Atentament.
Senyor I
Apa, a veure qui participa i ajuda a resoldre el dilema de si és o no un peix. I si vols pots mirar aquest vídeo:
Apreciada senyora:
Avui he pensat un joc que poden fer els
nens mirant les fotografies que vaig enviar-li l'altre dia. Si, les que
em va donar el follet del bosc on es veia un senyor fent un kaiku. Mireu la taula on el senyor te exposades les eines que ha fet i ...... On és el kaiku? I l' abatza? I la malatza? Qui és capaç de descobrir la zimitza? Hi ha una kartola?
Quin munt de paraules han sortit del sac!!!! Mireu el dibuix i l'explicació de cada paraula i a buscar.
Atentament.
Avui voldria regalar-li una adreça electrònica on els nens i els pares poden mirar i llegir un dossier editat per la revista Cadípedraforca sobre
els OFICIS QUE ES PERDEN....
Aquest dossier correspon al nº1 tardor-hivern 2006, i es centra en l'estudi de tres comarques:
Alt Urgell, Berguedà i Cerdanya.
Regireu,regireu,...potser algun dels vostres besavis ha fet,o millor encara, surt "retratat " en alguna de les fotografies!!!!! www.cadipedraforca.cat
Fins molt aviat.
Senyor I
P.D. El Senyor I també diu: un cop cliquis l'adreça o la fotografia de la revista, cal anar a hemeroteca, clicar la fotografia del nº1 de la revista i desprès PDF dossier.
Avui remenant en el meu sac de paraules
n'he vista una molt estranya. Li voldria regalar!!
La paraula misteriosa és: No cal que regireu a la vostra biblioteca per saber-ne el significat, ja que no és una paraula catalana sino basca; i em sembla que a l'escola Sant Jordi no en teniu de diccionaris d'euskera...
Però no cal patir, un follet del bosc m'ha fet una explicació prou clara.
El kaiku és un estri que els pastors bascos han utilitzat desde fa molts anys. Al Pais Basc a les masies els hi diuen "caserios", i abans tots tenien els seus kaikus. Els feien anar per munyir les vaques i les ovelles i també per la cocció de la llet per fer quallada -"mamia" en euskera- mitjançant unes pedres que s'escalfen al foc i desprès en posen dins del kaiku - aquestes pedres es diuen "esnearriak" en euskera...
És un estri de fusta de bedoll tallat amb lluna creixent...
Però el que m'ha sorpès més és que al despedir-me del follet del bosc, m'ha donat unes fotografies on podeu veure un senyor - que no és el senyor I - fent kaikus!!!!
Fins aviat.
Senyor I
Benvolgut senyor I, estem molts contents de la seva col.laboració. Tots els nens i les nenes de l'escola li agraeixen l'enviament d'aquesta paraula misteriosa que ha sortit del seu sac. Esperem tenir més notícies seves i més paraules, ben aviat.Agraïts, li enviem una forta abraçada. P.D.Per cert, senyor I, sabem el nom d'aquest senyor?
- León de biblioteca estava molt sol tot i la companyia de lleonet de Rellamp, vull ser gran! Diu Care Santos a Lecturas de verano (pàgina, 43): ..."Magníficas ilustracionesdel artista argentino —enamorado de África— Gusti acompañan este texto, divertido y tierno, de Lola Casas. Y, además, hay mensaje, sutil y certero, sobre la igualdad y la partición de las tareas en el hogar. Perfecto para lectores de entre 3 y 6 años."- Gràcies, senyor I.