Pàgines

dimarts, 2 de març del 2010

Papelgel ?

Estava passejant per la comarca del Pallars Jussà i vaig decidir tornar a visitar el Castell i l'església de Santa Maria de Mur. Feia una colla d'anys que no pujava i sempre és molt agradable aprofitar el sol d'hivern per gaudir d'aquest paratge.
L'any 1.919 van comprar les pintures romàniques de Santa Maria de Mur i es van traslladar al Museum of Fine Arts de Boston.

La visita a Santa Maria em va deixar bocabadat. Les pintures tornàvem a lluir als absis de l'església . No , nens i nenes, no és que els americans hagin pensat que el millor lloc per aquestes magnífiques pintures és el raconet lleidatà on van ser creades...

Les pintures s'han reproduït per encàrrec del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. A partir de les imatges rebudes del museu de Boston. I+D Papelgel en fa una còpia exacta.

Fotografia: web de Papelgel

Julio Gómez Portela és el director de I+D Papelgel , i l'inventor d'aquesta tècnica innovadora que ens permet " retrobar-nos" amb aquestes joies escampades per diferents museus del món.



Un cop feta la impressió de la fotografia s'aplica un producte que torna el material elàstic i així es pot adaptar a les irregularitats de la superfície on s'ha de col·locar. Aquest producte també serveix per facilitar el transport del dibuix al mur.

Aquesta "calcomania" gegant no s'aplica directament sobre el mur sinó sobre una superfície especial feta a base de fusta laminada i malla metàl·lica recoberta amb morter d'arena de pissarra. Aquesta estructura està separada uns centímetres de l'absis original.
Un petit regal, en Julio Gómez ens explica en aquest vídeo de patrimoni.gencat la tècnica del Papelgel.


Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada