Pàgines

dissabte, 1 de maig del 2010

Bombolles d'acer a la ria (2).

Recordeu que passejant per la ria de Bilbo ens van sorprendre les bombolles d'acer que formen l'escultura gegant "El gran arbre i l'ull". Avui entrarem al museu Guggenheim de Bilbo per jugar amb les obres de Anish Kappor.



Kapoor és un gran explorador de la forma, els materials, l'espai i el color. Pujar a la segona planta del museu suposa tot un joc. Mitjançant vint de les seves obres, que van dels anys seixanta a l'actualitat, podem conèixer aquest sorprenent escultor.

El vostre cap s'omplirà de preguntes: És veritat el que veig? No m'ho imagino? Hi ha un forat o és una superfície plana?... La ment ens farà dubtar del que veiem i viureu una experiència impactant.
Cinc d'aquestes escultures m'han sorprès molt:


Adam ( 1.988-89) És un bloc de gres de 2,39 X 1,205 X 1, 04 metres que et fa dubtar sobre la idea de buit. Segons com mires aquesta escultura, el rectangle de color blau Prússia sembla pintat; però el bloc de pedra s'ha buidat i posteriorment pintat. La temptació de tocar per comprovar si hi ha forat o no, és difícil de reprimir. Si t'apropes molt a l'escultura sona una alarma. Aquesta alarma està sonant tota l'estona perquè tothom necessita comprovar el que veu!!


Yelow ( 1.999). Un quadrat gegant ,de 6 metres de costat, tot groc et deixa bocabadat. Al centre hi ha un cercle? una semiesfera còncava? ...No n'estàs segur. Mires i mires... i no ho tens clar...i això que hi ha una concavitat semiesfèrica de 3 metres de radi! Fins i tot dubtes entre la concavitat i la convexitat...


Sense títol ( 1.990) ens presenta tres semiel.lipsoides fetes amb fibra de vidre i pigment. Amb un diàmetre de 2,5 metres i una profunditat de 1,67 metres , al mirar-les frontalment no tens clar si és una superfície plana o un espai buit...

El conjunt Greyman Cries, Shaman Dies, Bilowing Smoke, Beauty Evoked ( 2.008-2.009) ens permet passejar entre 48 masses de ciment. Amb una formigonera connectada a una impressora tridimensional i mitjançant un programa informàtic Kapoor genera aquestes escultures.

Amb Non-object ( 2.008) jugareu amb les vostres imatges distorsionades en miralls gegants d'acer inoxidable...Una passada !!!
Un consell, és molt divertit dedicar una estona a mirar als altres visitants de l'exposició. Mireu els gestos que fan per intentar entendre el que veuen... Tot un espectacle.
Les fotografies de les cinc obres comentades són de les webs del Guggenheim i d'Anish Kapoor.
Si voleu descobrir a Anish Kapoor fins al 12 d'octubre al museu Guggenheim Bilbo
.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Desde “O Segrel” nuestra admiración por vuestro extraordinario trabajo. El vuestro es un blog que Vale la pena!!
    Apertas lectoras

    ResponElimina
  2. Apertas para las tierras gallegas.
    Gracias por creer que nuestro blog "Vale la pena!!"
    Atentament.

    ResponElimina