Pàgines

dimarts, 26 d’abril del 2011

El viatge real.

Després de la diada de Sant Jordi sempre surten les llistes dels més venuts, i enguany una de les novel·les preferides ha estat L'arqueòleg que ens explica el viatge de Bonaventura Ubach, monjo de Montserrat, a l'Orient Mitjà. Martí Gironell ens explica de forma novel·lada aquest viatge.

Però no volia parlar-vos d'aquest llibre del que s'han fet moltes ressenyes últimament, sinó del dietari editat per Publicacions de l'Abadia de Montserrat, en el que Bonaventura Ubach ( 1.879 - 1.960 ) , narra la seva estada durant quinze mesos a l'Iraq entre 1.922 i 1.923.

Dietari d'un viatge per les regions de l'Iraq ( 1.922 - 1.923 ) de P.Bonaventura Ubach ens permet viatjar per un món molt diferent a l'actual. El pare Ubach era un erudit i un gran viatger i negociant. Es va instal·lar a Bagdad com a centre d'operacions i va organitzar expedicions per Babilònia, Ur dels Caldeus, Susa, Bàssora , Pèrsia, Mossul, part del Kurdistan seguint el Tigris i l'Eufrates, ... El seu objectiu era conèixer les antigues cultures de l'Orient Mitjà i comprar material per a la il·lustració de la Bíblia que preparava.
El llibre està molt ben editat i és tot un plaer llegir-lo i que formi part de la biblioteca personal. Hi ha molt material fotogràfic fet pel mateix monjo de Montserrat. Fotografies de monuments, de la vida quotidiana, de persones,...

Font : pàgina 69. Cuffes fotografiades per Bonaventura Ubach

A la pàgina 69 escriu les experiències del 30 de setembre de 1.922 i ens explica: " Una altra curiositat remarcable d'aquest riu ( parla del Tigris ), és la que fa referència a les petites embarcacions per passar d'una riba a l'altra, o per a un reduït trajecte: més que no pas una barqueta, hom utilitza uns grans coves rodons, nomenats cuffa, fets de nervis de fulles de palmera lligats entre ells i recoberts amb una capa de betum. Són sòlides, desplacen un volum d'aigua considerable, i poden encabir unes trenta i més persones.
Un any després, el 30 de setembre de 1.923 podem llegir el comentari sorprenent de la seva visita al Museu Egipci a El Caire. A la pàgina 181 escriu: " La meva primera i gairebé única visita ha estat al Museu Egipci. El Director m'ha fet un molt amable acolliment i després d'una llarga conversació, m'ha introduït als soterranis del susdit Museu, on m'ha deixat tota llibertat per a escollir els següents objectes: dos sarcòfags, una mòmia de l'època ptolemaica ( 10 esterlines). Una mòmia de cocodril, molts altres objectes de l'antiga civilització egípcia. En conjunt 27 esterlines .
Una col·lecció de déus egipcis, molts d'ells en bronze; un cofre amb inscripció per a les entranyes de mòmia; tot plegat: 15 esterlines.
Al P.Bovier la-Pierre, per diferents objectes i menudalles d'etnologia àrabs: 3 esterlines. Per altres objectes antics: 1,4 esterlines.
Un llibre magnífic, no espereu al proper Sant Jordi per compar i llegir aquesta joia.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada