Pàgines

dissabte, 16 d’abril del 2011

Un Arxiu Nacional als Pirineus ( 4 ) .

El servei de conservació i restauració pretén restaurar la major part possible de documentació al taller que estem visitant virtualment. Però hi ha moments en que la quantitat de fons amb els que cal treballar, desborda les possibilitats del taller de l'Arxiu Nacional d'Andorra.

En aquestes ocasions es contracten els serveis d'altres tècnics o tallers de restauració externs a l'Administració.
També hi ha fons documentals que són custodiats per les institucions que els generen, com per exemple els arxius comunals, parroquials i familiars.

L'Arxiu Nacional controla periòdicament aquests fons , però la seva conservació és responsabilitat de les institucions que els custodien.
Són importants les desinfeccions i tractament de plagues, que poden destruir els llibres, pergamins i altres documents.


En tot moment es tria la millor opció per restaurar i conservar cada peça. Si parlem d'un llibre antic, primer es desmunta separant la coberta del bloc del llibre. Es separen els bifolis i es fa la neteja dels fulls. Aquesta neteja pot ser mecànica, fisicoquímica o biològica.

És molt important la desacidificació, ja que la tinta acaba transformant-se en àcid que fa malbé el document.S'assequen els fulls i la premsa s'encarrega d'aplanar-los. Tornem a muntar els bifolis en quadernets i posem la coberta novament.
Apunto les explicacions al quadern de notes i vaig fotografiant tots els racons del taller.Les treballadores de l'arxiu tota l'estona demostren que s'estrien la feina que fan...
Molt aviat al blog de la biblioteca donarem l'últim cop d'ull al servei de conservació i restauració.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada