Pàgines

diumenge, 21 d’abril del 2013

Col·lecció Josep M Queraltó ( 3 ).

La primera peça d'avui és un diorama fabricat a França la primera meitat del segle XIX. El pioner de la fotografia Louis Daguerre va inventar l' any 1.822 el diorama , una instal·lació que ens proporciona sensació de fondària en  les imatges.


Per fora podeu veure un gran acordió de paper, però agenolleu-vos davant de la finestra circular i mireu amb un sol ull, observareu una gran profunditat d'imatge.

Al juny del 2.011, a l'entrada Màgia entre les pàgines ( 2 ) vam donar un cop d'ull al llibre-túnel del 1.953 Coronation Peep-Show Book, en el que al mirar per la finestra vèiem  l'nterior de l'Abadia de Westminster el dia de la coronació d'Isabel II. Aquest llibre també és un  diorama.
Però tornem al de l'exposició en el que podem veure les noves de Maria Eugenia de Montijo amb Napoleó III.


 Hi ha molts personatges de paper pintats i col·locats en diferents plànols, uns davant dels altres. Això crea una vista en perspectiva Avui es conserven molt pocs diorames degut a la fragilitat dels materials amb els que estan fets. 
No falta cap detall, i a dreta i esquerra tenim les botigues del carrer per on va la comitiva. A la fotografia podem llegir  boulager ( forner) i libraire ( llibreter).


El visor estereoscòpic és un aparell inventat pel físic anglès Charles Wheatstone que consisteix en uns binoculars que donen un efecte tridimensional a les imatges. Cal introduir-hi una imatge estereoscòpica que està formada per dues imatges amb una diferència mínima entre elles.


El visor estereoscòpic múltiple fabricat a França l'any 1.910  té una palanca amb la que es canvien les fotografies que estan en el cartutx. A cada cartutx hi ha vint fotografies. Aquest model permet  enfocar les imatges.
Si voleu gaudir de més aparells màgics de la col·lecció Queraltó no deixeu de visitar el blog.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada