Pàgines

diumenge, 24 de novembre del 2013

El vidrier enamorat.

Tota la gent de primària segur que recordeu la visita al Museu del Vidre de Vimbodí, quan fèieu cicle inicial. Des de 1.993 el mestre vidrier Paco Ramos treballa al museu, únic taller de Catalunya on podeu veure demostracions comentades d'artesania del vidre sense utilitzar motlles, en vidre bufat i vidre massís.
Avui explicaré la llegenda del matrimoni, una història d'amor en la que un jove vidrier de Vimbodí estava molt enamorat d'una fadrina del poble ...


Pensant en ella, va fer el gerro més gran i bell que mai hagués sortit d'un forn. Amb grans quantitats de vidre fos i molta bufera  , aconseguí  una peça plena de colors i filigranes. La noia en veure l'obsequi i va quedar astorada pel luxe, rebutjant-lo al ser d'una família humil . Estava clar que li agradaven les coses senzilles...
El vidrier, adonant-se de la seva equivocació, va tornar al forn per preparar un regal més adient als gustos de la noia.


Faria un  setrill d'oli i un altre de vinagre, objectes senzills, però imprescindibles per fer una bona amanida. Adonat-se que li quedava poc vidre perquè n'havia gastat molt en el maleit gerro, decidí crear una sola peça dividida en dos compartiments. En rebre el regal la noia va quedar admirada de la traça del vidrier, que havia aconseguit posar dos líquids en un únic recipient mantenint les característiques de cadascun per separat; com si fossin un matrimoni perfecte. 
Enric Alfonso Xaruba explica aquesta llegenda i comenta que aquesta mena de setrills s'anomenen "matrimoni" . A Vimbodí encara  podeu trobar matrimonis bufats pel mestre vidrier Paco Ramos. En aquest poble de la Conca de Barberà és costum regalar un matrimoni a les noves parelles com a símbol d'unió.
Si voleu recordar com es fa un setrill i veure en acció al Paco Ramos cliqueu aquí.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada