Pàgines

dissabte, 7 de desembre del 2013

Carrers de Lleida amb noms d'oficis ( 3 ).

Malauradament ja no queden més carrers a la nostra estimada ciutat que en dia d'avui tinguin noms d'oficis. Però la consulta dels cinc volums de l'obra de Josep Lladonosa " Els carrers i les places de Lleida a través de la història" , en ajuda a trobar-ne una colla que fan referència claríssima a les activitats dels diferents gremis. 


A la zona de l'església del Carme i la baixada de l'Audiència en tenim alguns. Ja vam descobrir les antigues adoberies sota el carrer Blanquers. Altres carrers d'aquesta zona eren Peixateries, Travessa dels Teixidors i Blanqueria.


Josep Lladonosa fa referència a un antic document que diu: " En 1.716 José Pifarré, blanquer, vivia, como sabemos en Curtidores Altos, en la esquina con Turull. Su obrador lo tenia en el carrer Baix de Blanquers o Assaonador. Se tratava de una blanqueria d'adobador de pells, estimado su valor en 200 libras, con un sot sense cobert ni teulada. Lindaba con la casa de Josep Mollet, de la cofradia dels blanquers. Esta curtidoria, los Pifarré, habíanla comprado a Pere Palu, un antiguo blanquer de Lleyda"


Al carrer Font de l'Aiguardent, cantonada amb la Diputació, hi havia un altre blanquer , Pau Busquets. Recordeu que un blanquer és la persona que adoba les pells dels animals després d'haver-ne tret el pèl o la llana, per a transformar-les en materials amb els que fer calçat, vestits, tapisseria, marroquineria,....A l'Edat Mitjana existien adoberies propietat del gremi de blanquers.


Al cadastre del 1.716 apareix el carrer dels Assaonadors ( els que fan totes les operacions d'acabament de pells o cuirs adobats ). Darrere de la Catedral Nova existia el carrer Bladeria en el que existien els magatzem de blat del comú.
Aviat descobrirem més secrets de Lleida rellegint els antics noms d'alguns dels seus carrers.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Estic recopilant molts mes informacio sobre el carrer de la font de l'aiguardent, algu em podria donar un cop de ma ?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jesus. Et recomano que consultis el volum ( l'obra té cinc volums) de Josep Lladonosa "Els carrers i les places de Lleida a través de la història" que parli del carrer de la font de l'aiguardent. Jo ho vaig fer a la biblioteca de l'Institut d'Estudis Ilerdencs. Lladonosa parla detalladament de cada carrer.
      Atentament

      Elimina