Pàgines

diumenge, 19 de gener del 2014

Abans de marxar del monestir ( i 2 ).

Avui resoldrem el misteri dels sepulcres gòtics desapareguts. Recordeu que a l'entrada anterior ens va quedar clar que les restes dels comtes d'Urgell no descansen en els sepulcres originals sinó en dues senzilles arquetes de pedra. Per què?
L'any 1.835 s'aprovà el decret de desamortització de Mendizábal, que suposà la fi de l'etapa premostratenca al monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes. El monestir va passar a mans del govern i durant molts anys va patir l'abandó, l'espoli i la destrucció.
Entre els anys 1.843 i 1.885 el governador militar de Lleida es va quedar el monestir i  la seva dona va passar a ser-ne  la propietària.
L'any 1.905 el banquer lleidatà Agustí Santesmases va comprar el monestir. Ell és el responsable del llarg viatge fet pels sepulcres gòtics.


Sala dels sepulcres del museu The Cloisters. Font fotografia: web monestir de les Avellanes.

Quan només feia un any de la compra, el banquer va vendre els quatre sepulcres gòtics dels comptes d'Urgell a un antiquari de Vitoria per 15.000 pessetes.


Sepulcres de Cecíla de Foix i Àlvar de Cabrera. Font fotografia: web monestir de les Avellanes.

L'antiquari els va vendre al multimilionari americà Rockefeller . Actualment estan al museu The Cloisters que forma part del Metropolitan Museum of Art de New York.


Detall del sepulcre de Cecília de Foix. Font fotografia: web monestir de les Avellanes.

Si el dolent de la pel·lícula és el banquer, també tenim un heroi en aquesta història. Josep Utgé, majordom del monestir, va recollir les cendres i les despulles dels comtes i les va guardar al seu poble, Vilanova de la Sal.


Detall del sepulcre d'Ermengol X. Font fotografia: Wikipedia.

Les restes dels comtes d'Urgell van tornar a l'església del monestir l'any 1.967. L'any 2.010 la Generalitat va iniciar unes converses amb el museu americà, amb la finalitat de comprar els sepulcres, però de moment estan molt lluny.


Sepulcre d'Àlvar II de Cabrera. Font fotografia: Wikipedia.

Si voleu escoltar les explicacions de l'arxiver Robert Porta i del superior del monestir Jaume Parés, sobre aquesta possibilitat de compra dels sepulcres, cliqueu aquí.
Deixo definitivament el monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes molt agraït pel tracte rebut i us recomano la seva descoberta.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Hola soc en Gerard de 4t i me llegit una mica perque s'ha construit el monasti de les Avellanes
    i si no m' equivoco el van construir per enterrar als Condes d'Urgell.
    M'agradat molt. Espero tornar a escriure aviat

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Gerard, quina alegria llegir el teu comentari! Ja m'explica el mestre Ignasi que ets molt treballador i observador.No deixis aquestes ganes d'aprendre i descobrir.
      Realment, Gerard, la història del monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes és fascinant.
      Atentament

      Elimina