Pàgines

dimecres, 14 de maig del 2014

Al bosc de Jerusalem...Yad Vashem.

Després de visitar el mercat de Mahane Yehuda al Jerusalem oest, no deixem aquesta part de la ciutat per pujar a  Har Hertzel הר הרצל . He de dir-vos que la descoberta d'avui serà molt diferent a la del dia del mercat. Si Mahane Yehuda ens va permetre gaudir de tots els sentits, avui la visita serà molt dura... Situat al Turó del Record de Jerusalem, el complex museístic de Yad Vashem ( Autoritat per al Record dels Màrtirs i Herois de l'Holocaust), s'estén sobre una superfície de gairebé cent hectàrees. Heu de fer el cor fort abans d'entrar-hi. Podreu visitar a més a més del Museu de l'Holocaust, la Biblioteca i l'Arxiu més complerts del món sobre l'Holocaust, la Sala dels Noms, la Cripta del Record, el Memorial dels Nens, el Jardí dels Justos,... i així fins a vint-i-una propostes. 


L'objectiu principal de Yad Vashem és recordar els més de 6.000.000 de jueus que van ser assassinats durant l'ocupació nazi d'Europa a la Segona Guerra Mundial. Fundat l'any 1.953, Yad Vashem, vetlla perquè no oblidem aquesta barbaritat. La visita és gratuïta. Si no domineu l'anglès us recomano que agafeu una audioguia. A l'entrada del Museu Històric de l'Holocaust, un vigilant ens recorda que no es poden fer fotografies. Un cop a Lleida vaig fer un correu al museu per demanar imatges per il·lustrar l'entrada i , molt amablement i ràpidament, en Richard -portaveu de Yad Vashem- me les va enviar. 

Font fotografia: Yossi Ben-David/Yad Vashem

L'entorn és magnífic, el bosc de Jerusalem us acompanyarà en la vostra passejada en la que podreu gaudir dels dissenys de la colla d'arquitectes que han treballat en aquest complex: David Guggenheim, Daniel Minz, Danny Lansky, Nathan Rapoport, Moshe Safdie, Aryeh Elhanani,...
El museu és impactant,el gegantí prisma de formigó dissenyat per Moshe Safdie ( Haifa 1.938), ens permet caminar per un llarg passadís excavat al turó, amb deu sales en les que uns 2.000 objectes personals donats pels supervivents, fotografies i vídeos, us deixaran molt clar l'horror que van generar els nazis des de 1.933 fins als camps d'extermini... 

Font fotografia: Yossi Ben-David/ Yad Vashem

Una gran proposta museística que d'alguna manera haurien de conèixer els nois i noies de tot el món per constatar el poc racionals que podem arribar a ser els éssers humans... Abans de sortir del prisma gegant, la visita a la Sala dels Noms , és impressionant. Aquesta sala circular acull un immens arxiu de Pàgines de Testimoni, que recullen una breu biografia de cada víctima de l'Holocaust. Mentre observes les fotografies, els arxius i el gran forat de la roca, la tristesa omple el teu cor....

Font fotografia: Yossi Ben-David/ Yad Vashem

Al sortir del prisma t'adones que la visita al Museu Històric de l'Holocaust ha deixat una ferida profunda per sempre a la teva ànima. La barreja de formigó, paisatge i emocions és difícil de descriure.


Dono un últim cop d'ull al disseny de Moshe Safdie i passejo una estoneta abans d'entrar al Memorial dels Nens, també obra de l'arquitecte de Haifa.


El Memorial dels Nens és una gruta subterrània que ens recorda al milió i mig de nens jueus que van morir com a conseqüència de l'Holocaust. És molt impactant passejar per aquest espai totalment a les fosques en el que centenars de miralls reflecteixen les flames d'unes espelmes, mentre sentim els noms dels nens assassinats, la seva edat i el país d'origen.


Ara que ja no em queden llàgrimes, marxo de Yad Vashem agraït per la magnífica lliçó d'història.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada