Pàgines

diumenge, 22 de juny del 2014

El misteriós mussol de pedra ( 3 ).

Ara que ja hem tornat a l'eix comercial, els que encara no heu endevinat on "nia" el nostre mussol de pedra ho tindreu molt fàcil al veure la propera fotografia...Al deixar el carrer Paer Rufes arribem al carrer Sant Joan i , ràpidament , a la plaça del mateix nom.


Esteu veient l'església de Sant Joan Baptista de Lleida , la més antiga de la ciutat. Primer va ser capella hospitalària i després parròquia ( segle XII ). Al segle XIV tingué una nau nova, i finalment van afegir-hi les capelles laterals. Però la església actual, és un edifici del segle XIX d'estil neogòtic dels arquitectes Julio de Saracíbar i Celestí Capmany. L'any 1.868 l'antiga església va ser destruïda ...
L'any 1.976 quan feien les obres a la plaça per fer un aparcament soterrani , van trobar les restes de l'antiga església, com podeu veure a la propera fotografia del Servei d'Audiovisual de l' I.E.I ( fons Porta).


Recordeu que el nostre mussol de pedra "viu" sobre un dels finestrals del carrer Paer Rufes que està decorat amb un vitrall. A l'església destaquen els vitralls de les tres rosasses que representen l'Assumpció de Maria, l'Epifania, i el Baptisme de Jesús. Les imatges, talles i escultures de pedra són de Jaume Gort ( 1.919 - 1.966 ), escultor lleidatà que també va fer la imatge de Sant Jaume que "habita" la Capella del Peu de Romeu, i que tots els anys és la protagonista de la Romeria dels fanalets; tradició lleidatana documentada l'any 1.609.
Però tornem al passat. En la recerca que vaig fer sobre l'antiga església de Sant Joan, una fotografia em va sorprendre moltíssim. Llegint el treball de l'Alberto Velasco González, historiador de l'art i conservador del Museu de Lleida: diocesà i comarcal, " L'antiga església de Sant Joan de Lleida i la seva decoració escultòrica d'època romànica" , podem  gaudir d'una fotografia de Charles Clifford feta l'any 1.861, set anys abans de la destrucció de l'antiga església. Es veu perfectament el campanar ! La fotografia és de l'Arxiu d'Imatge Històrica de la Universitat de Lleida.


La litografia del 1.839 feta per  Francesc Xavier Parcerisa ens mostra com era la plaça amb l'antiga església de Sant Joan. Aquesta litografia la vaig descobrir en el mateix document que la fotografia anterior, i és que la feina feta pel Grup de Recerques de les Terre de Ponent, ens fan uns grans regals...


A la propera i última entrada dedicada al mussolet de pedra que ens pica l'ullet, descobrirem de la mà de l'Alberto Velasco González, alguns dels secrets de l'antiga església de Sant Joan.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada