Pàgines

dilluns, 30 de juny del 2014

El plaer de passejar pel barri musulmà ( 1 ).

Entrarem al barri per la Porta dels Lleons construïda per Solimà I el Magnífic l'any 1.538. El nom de la porta fa referència a les dues parelles de lleons que hi ha a cada costat de l'entrada.Moltes històries intenten explicar el significat dels lleons.


Una d'elles diu que Solimà I va fer tallar els lleons per honorar l'emir mameluc Baibars que aconseguí expulsar als creuats de Terra Santa. Una teoria sosté que els animals que veiem no són lleons sinó lleopards...


Abans d'entrar al barri per la Porta dels Lleons donarem un cop d'ull al cementiri musulmà.La gran barreja de cultures és present en tot moment a Jerusalem i passejant per aquest cementiri podem veure el Mont de les Oliveres i l'immens cementiri jueu. A la propera fotografia , envoltada d'arbres, darrere de les tombes musulmanes, hi ha l'església ortodoxa russa de Santa Maria Magdalena  amb les seves cúpules daurades, construïda pel tsar Alexandre III ( 1.845 - 1.894) , en memòria de la seva mare.

 
Entrem per la Porta dels Lleons al barri més gran de la Ciutat Vella i on hi ha més població. Fundat per Herodes el Gran ( 73 aC - 4 aC ), la seva estructura actual és de l'època bizantina. Els creuats van ocupar el barri al segle XII, per això hi ha esglésies i la Via Dolorosa


Les dues artèries principals del barri són la Via Dolorosa i El-Wad, dos carrers plens de petits comerços. La Via Dolorosa és molt visitada pels pelegrins cristians, ja que és el recorregut que va fer Jesús camí de la Creu. Molts pocs metres després de passar la Porta dels Lleons trobem el Monestir de la flagel·lació, construït on tradicionalment es creu que Jesús va ser flagel·lat pels soldats romans abans de ser crucificat. Propietat dels pares franciscans, el complex inclou dues esglésies i el Museu Studium.


L' Studium Biblicum Franciscanum és una prestigiosa institució d'estudis bíblics, geogràfics i arqueològics. Al Museu Studium hi ha els objectes trobats pels franciscans a les excavacions de Cafarnaüm, Natzaret , Betlem,...Destaquen els objectes bizantins i de les creuades.
La primera estació de les quinze del Viacrucis ( camí de la creu ), la trobem en aquest monestir. Nou estacions estan a la Via Dolorosa i la resta a l'església del Sant Sepulcre. Per això és fàcil trobar-hi peregrins de tot el món preparats per recórrer aquest camí sagrat.


Si la passejada ha despertat la vostra gana, no hi ha cap problema, al carrer El-Wad número 63 cantonada amb la Via Dolorosa, el petit i senzill restaurant Abu Shukri ens ofereix un menjar excel·lent...Demaneu algun dels seus hummus i falafel en els que els cigrons són els protagonistes.Diuen a Jerusalem que és el millor lloc per menjar hummus.


Deixem l'Abu Shukri per continuar la descoberta del barri.Gairebé tothom passeja per aquests carrers principals, però si sortiu d'ells els barri musulmà us regalarà carrerons on descobrir mostres d'arquitectura islàmica medieval... Els mamelucs van reconstruir, als segles XIV i XV,  la zona del barri més propera a Haran esh-Sharif ( l'esplanada de les mesquites ).
Voleu veure els edificis fets pels mamelucs?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada