Pàgines

divendres, 26 de setembre del 2014

Fullejant Sonata a Kreutzer de Lleó Tolstoi...

Publicada l'ant 1.889, aquests novel·la té per títol el de la composició per a violí i piano que Ludwig van Beethoven dedicà al violinista, professor, compositor i director d'orquestra francès Rodolphe Kreutzer (1.766 - 1.831 ). El llibre de Lleó Tolstoi, que va ser censurat ràpidament per les autoritats russes, descriu profundament en primera persona un sentiment molt humà, la gelosia. Avui, però, no us parlaré més de Lleó Tolstoi ...
Estem a Jerusalem on un famós advocat criminalista àrab puja pel carrer de Iafo fins a la cantonada amb King George amb la seva cartera de pell i el primer plat del sopar que portarà a casa. Com que encara li queda temps entra a la llibreria on va cada dijous, una mica més amunt de l'esplanada dels grans magatzems Ha-maixbir la-tsarkhan. Remenant entre els llibres de vell tria la Sonata de Kreutzer i a la secció de novetats agafa l'última novel·la de Haruki Murakami. 
Després del sopar i la tertúlia amb la dona i uns amics, l'advocat va al seu estudi per donar un cop d'ull als llibres que ha comprat. Al mirar Sonata de Kreutzer el satisfà el bon estat del llibre, gairebé nou,  fet que parla molt bé de la gent que l'ha llegit. Un nom escrit a mà a la primera pàgina, Ionatan, acabarà obsessionant-lo. Fullejant-lo li cau un paper. És una nota d'amor escrita en àrab per la seva dona, fa una colla d'anys...


Així comença el llibre que vull recomanar avui  "Segona persona del singular" de Sayed Kashua d'Edicions del 1.984. Traduïda de l'hebreu per Roser Lluch i Oms, aquesta novel·la va ser la guanyadora del premi Bernstein 2.011 al millor narrador en hebreu menor de 50 anys.
Sayed Kashua és un escriptor i periodista araboisraelià nascut a Tira l'any 1.975. Un palestí que escriu en hebreu i que deixa perplexos als dos pobles que viuen en conflicte permanent. Retrata sense complexos a la societat israeliana amb la seva escriptura fascinant. Després d'estudiar filosofia i sociologia a la Universitat Hebrea de Jerusalem, ha escrit tres novel·les i guions que ens ajuden a entendre aquesta societat dividida. 
El llibre mentre ens explica la vida d'aquests dos homes àrabs: l'advocat i l'artista , ens permet reflexionar sobre l'amistat, l'amor, el matrimoni, la identitat...
Com arriba a matricular-se l'Amir Lahav , treballador social, a la famosa escola d'arts Betsalel de Jerusalem, una de les més prestigioses del món? Qui és el fotògraf Ionatan Forschmidt ? Tenen alguna relació?
Si voleu descobrir-ho mentre gaudiu d'una novel·la magnífica aneu ,llegint, llegint, fins al carrer Pioner 35...L'epíleg us deixarà bocabadats.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada