El passat set de gener es va inaugurar la restauració exterior del campanar de la Seu Vella, el magnífic far que ens orienta als ponentins. Però la part interior i les campanes, encara estan pendents d'aquesta feina imprescindible. De la colla de campanes que hi viuen, en vam parlar a l'entrada Pugeu al campanar ( 1 ) , les històriques són dues: Silvestra i Mònica.
Cinc mesos després, el set de maig, la Mònica va ser baixada del campanar perquè té una esquerda que li ha impedit repicar els últims deu anys. L'empresa l'Alcoletge, Carvajal Corredera, responsables del manteniment de les nostres campanes, es van encarregar del descens vertical de seixanta metres.
Font fotografia: Vídeo de La Veu de Lleida "La Mònica baixa del campanar de la Seu Vella" d'Alex Sisó.
El fons recaptats en una campanya popular es destinaran a la restauració del conjunt de les set campanes de la nostra Catedral Vella, valorada en uns 60.000 € .
La Silvestra, fosa l'any 1.418 amb una nota greu, amb la finalitat de repicar les hores; pesa 4.632 quilograms. Durant molts anys dues persones s'encarregaven de fer-la sonar manualment. Era evident que calia disposar d'un mecanisme que automatitzés el toc de campanes, per això al 1.486 es va construir un nou rellotge i una nova campana, la Mònica. La Mònica i la Silvestra portaven 528 anys juntes...La Mònica encarregada de tocar els quarts, va ser fosa amb una nota de sol, pesa 408 quilograms i es considerada una de les campanes gòtiques més interessants i ricament ornamentades de la Península.
La epigrafia és una ciència auxiliar de la història que estudia les inscripcions gravades sobre una pedra o un altre suport perdurable. En el cas de la Mònica el suport és bronze. La epigrafia de la nostra protagonista és complexa, podem veure-hi lletra minúscula gòtica i diverses imatges religioses i profanes.
Ja fa temps que té una esquerda i cal portar-la a Alemanya per restaurar-la. No es fondrà per tornar-la a fer, sinó que serà una fosa controlada en la que no es perd el volum de la campana, es manté tota la seva decoració i es recupera el so que tenia al segle XV.
S'han fet tràmits per incloure-la en un inventari d'instruments europeus. A la propera fotografia podeu veure part de l'esquerda de la campana.
El vídeo de la Veu de Lleida "La Mònica baixa del campanar de la Seu Vella" d'Alex Sisó, ens mostra com es va retirar la campana que repicava els quarts amb una gran grua.
La Mònica baixa del campanar de la Seu Vella from Alex Sisó on Vimeo.
No et preocupis Sivestra, la Mònica tornarà aviat...
Atentament.
Senyor i
Hola sóc la Blau i he vist la Mònica.
ResponEliminaMolt bé Blau, ets una bona investigadora.
EliminaAtentament