Pàgines

dimarts, 10 de març del 2015

Els retaules de Sant Llorenç ( 2 ).

Avui veurem un altre dels retaules de Bartomeu Robió. Si la nau central romànica està presidida pel de Sant Llorenç, la nau gòtica del segle XIV que dóna a la plaça de Sant Llorenç, acull dos retaules amb magnífiques escultures i relleus en pedra policromada dedicats a Santa Llúcia i Santa Úrsula. 


El retaule de Santa Llúcia és del primer terç del segle XIV. Llúcia de Siracusa segons creença popular va perdre al seu pare quan era una nena. Decidí llavors consagrar la vida a Déu però la seva mare, Eutíquia, la volia casar amb un home pagà. Per intentar convèncer a la seva mare, malalta de disenteria, que l'alliberés del compromís va acompanyar-la a resar a la tomba de Santa Àgata. Eutíquia es va curar, cancel·là el prometatge i repartí el dot entre els pobres. En el retaule esculpit magistralment per Bartomeu Robió podem veure com Santa Llúcia acompanya a la seva mare de tornada a casa, a cavall, després de guarir-se de la malaltia.


A la propera fotografia la filigrana escultòrica de l'esquerra mostra a la santa repartint el seu patrimoni als pobres. La profunditat d'aquestes escenes és molt impactant, una feina difícilment superable. Penseu que parlem de tres nivells de profunditat que ens donen uns volums excepcionals.


Santa Llúcia fou denunciada pel seu pretendent. El retaule ens mostra l'interrogatori al que la van sotmetre i el suplici en el que li van llençar a sobre cera bullent. També li tragueren els ulls i, finalment, la van decapitar...
La santa és la patrona de la vista. Potser heu sentit alguna vegada l'expressió popular: " Que Santa Llúcia et conservi la vista".


Bartomeu Robió apareix documentat com escultor català que treballa a Lleida entre els anys 1.360 i 1.380. A més a més dels retaules de Sant Llorenç i Santa Llúcia, se li atribueix la imatge en alabastre de la Verge dels Fillols, que també podeu veure a l'església de Sant Llorenç. Una altra joia de l'escultor lleidatà, és la Mare de Déu de les Avellanes, exposada al Museu de Lleida. Robió fou mestre d'obres de la Seu Vella on va conèixer a Jaume Cascalls, autor del retaule de Santa Úrsula que descobrirem en una propera entrada.
La imatge central de Santa Llúcia està molt restaurada. Penseu que a la Guerra Civil li van trencar el cap, segona decapitació de la pobra Llúcia de Siracusa... 


El 13 de desembre és Santa Llúcia, i a la nit, des de 1.951, celebrem la "Festa de les lletres catalanes", en la que s'atorga anualment el Premi Sant Jordi de novel·la i el Carles Riba de poesia.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada