Pàgines

divendres, 3 de juliol del 2015

Les fonts ( 1 ).

A l'entrada "Sota la plaça" donàvem un cop d'ull al gran dipòsit construït entre 1.784 i 1.793 amb la finalitat d'abastir d'aigua potable la ciutat i combatre les epidèmies. L'aigua, provinent del canal de Pinyana, es distribuïa per Lleida mitjançant fonts monumentals, la majoria de les quals han canviat d'ubicació amb el pas dels anys. Per distribuir l'aigua del dipòsit es va construir un túnel o mina que la portava fins a les fonts. Amb el pas dels anys l'aigua arribà a cada casa i les fonts perderen la seva funcionalitat.  Lluís de Blondel de Drouhot i Dàvalos, governador de Lleida entre 1.786 i 1.794, fou el responsable d'aquesta obra importantíssima per la nostra estimada ciutat.
Aquest gran sanejament començà amb les fonts següents: la del Roser, la de la plaça Sant Francesc, la de l'Ensenyança, la de la Catedral o dels Tritons, la de l'Hospital i la de la Plaça Sant Joan o de les Sirenes. La descoberta d'aquesta colla de fonts històriques la farem en diverses entrades.
La Font del Roser, al carrer Cavallers, que estava adossada a l'antic convent dels dominics és l'única que ha mantingut la ubicació inicial.


Destaca la decoració amb peixos i petxines que envolta la inscripció en la que podem llegir que la construcció de la font i la reparació del carrer la va pagar tota la ciutat " Sin distinción de Personas".




Com molts espais de la ciutat, la font del Roser pateix l'atac d'alguns incívics i les pintades embruten la part inferior, sobretot les cares del brolladors. 


A la plaça de Sant Francesc hi havia una font que l'any 1.884 van traslladar a la Costa del Jan. Més endavant es tornà a reformar i el pilar fou la base de la font que actualment hi ha a la plaça de Ramon Berenguer IV, al costat de l'estació de trens.


Si mireu la fotografia anterior i la compareu amb la propera del 1.924 feta per Jaume Biosca i Juvé ( 1.875 - 1.945 ), veureu que el pilar és el mateix. Desconec que se'n va fer de l'escultura de la part superior. Aquesta fotografia l'he trobada al blog Quina la fem? de visita obligada pels enamorats de Lleida.


Al mateix blog he localitzat una postal de la segona dècada del segle passat on es veu com era aquest carrer fa gairebé cent anys. Està editada per Sol i Benet Impressors i podem llegir-hi : 20. LERIDA. Cuesta del Jan.


Avui acabaré amb la font de l'Ensenyança construïda l'any 1.809 i que estava situada a la façana del convent del mateix nom, al carrer de la Palma. Quan va desaparèixer el convent la font es reconstruí a la plaça de Sant Antoni Maria Claret, prop de l'indret original.


Es va desmuntar per fer l'entrada de l'aparcament del futur Parador Nacional, encara en obres. Ha tornat a la seva ubicació anterior, però la combinació d'obra nova i font neoclàssica és, com a mínim, discutible. Afortunadament els peixos que fan de brolladors no es poden girar...


La propera entrada dedicada a les fonts monumentals de Lleida la començarem amb la font de la Catedral o dels Tritons que també ha canviat d'ubicació  tal com vam veure al blog l'abril i el juliol del 2.009.
Atentament.
Senyor i.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada