Passejar pel centre de Lleida un diumenge a primera hora suposa trobar-te una ciutat gairebé deserta. He quedat a les deu amb l'Aziz, i com que penso que la puntualitat és un valor important, m'afanyo per complir la meva paraula. Com podeu veure estic al costat de la Paeria però el meu objectiu està en un dels carrers més antics de la ciutat...
Segur que heu passat moltes vegades per aquest espai, potser alguns fins i tot recordeu l'antic bar Alcázar tot un clàssic de Lleida. Avui el seu espai l'ocupa un Coffee Shop, una de les moltíssimes franquícies que estan despersonalitzant la nostra ciutat.
Ja estem al carrer del Clavell però abans d'entrar al número 2, la primera porta que veieu a la dreta de la propera fotografia, vull explicar-vos una mica la història d'aquest carrer. Gairebé tothom creu que el nom del carrer està dedicat a una flor, i no és així... Abans li deien el carrer d'en Clavell, un cognom molt important en la història de la nostra ciutat. Després de la conquesta de Lleida l'any 1.149, un dels primers cognoms que aparegué fou Clavell. Al retolar els carrers per primera vegada, van canviar el d'en per del, passant de carrer d'en Clavell a carrer del Clavell.
El nom ja apareix al segle XII, quan hi vivia Esteve Clavell. El succeí Guerau Clavell que el 27 de maig del 1.207 fou cònsol de la ciutat. Els següents Clavell foren Bernat i Ramon ( que també exercí de cònsol ). Quan el Consolat es transformà en Paeria, els Clavell eren un família influent de la ciutat. Els primers anys dels segle XIV, un Clavell, en Bernat fou paer i batlle reial l'any 1.316. Fundà una pensió a favor de la Pia Almoina de la Seu Vella, amb la que socorria cinc pobres diariament.
Al segle XV sembla que ja no quedaven membres de la família Clavell. En una escriptura del 30 d'agost de l'any 1.600 s'anomena al carrer com del Clavell pensant que feia referència a la flor.
Si voleu saber la història dels carrers de Lleida és imprescindible consultar l'obra de Josep Lladonosa " Els carrers i places de Lleida a través de la història".
A la fotografia anterior podeu veure la part alta del carrer del Clavell, és la part del darrere del Teatre Principal. A l'edat mitjana la part alta del carrer del Clavell actual, era el carrer del Calvet, una de les famílies repobladores de Lleida després de la conquesta del 1.149. Els Calvet ja apareixen en una escriptura del 1.181 al Llibre Verd de la Catedral. En un cens del 1.429 consta el carrer del Calvet, que en aquella època eren mercaders i propietaris d'horts i d'un molí draper: "lo molí del Calvet".
Però deixem la història del carrer del Clavell i tornem a baixar fins al número 2. Recordeu que us he explicat al començar l'entrada que he quedat amb l'Aziz. Pujo lentament fins al tercer pis...
Truco a la porta i abans de que m'obrim veig un dibuix amb un missatge molt clar: cal treure's les sabates abans d'entrar...
Ens saludem cordialment i l'Aziz em convida a entrar per explicar-me moltes coses d'un món que conec molt poc. El voleu descobrir amb mi?
Atentament.
Senyor i
I tant! Em té ben intrigada.
ResponEliminaMolt aviat ho descobrirem, apreciada senyora.
EliminaAtentament