Pàgines

dimarts, 5 d’abril del 2016

Al carrer de Mirabalda...

Sempre és una magnífica idea passejar per Solsona, una petita ciutat de la Catalunya Central plena d'història i tradicions molt arrelades. Si sou seguidors del blog, sabeu de la meva passió per la ciutat de Catalunya amb més gegants i bestiari popular per metre quadrat. Avui us proposo gaudir d'una de les impressionants cases del carrer del Castell, el carrer que ens porta de la Plaça Major fins al Portal del Castell. Quan arribeu xino-xano a l'Ajuntament, una construcció de principis del segle XVI de transició del gòtic al renaixement, trobareu el protagonista d'aquesta entrada: el carrer de Mirabalda...  


La Torre de les Hores està datada abans del 1.500. Una de les campanes era per tocar a foc i sometent ( toc d'alarma que mobilitzava al poble per defensar-se o atrapar malfactors); i l'altra per al rellotge que encara avui toca les hores. Baixem pel carrer de Mirabalda i aviat ens creuarem amb el carrer del Fesolet, on una llum misteriosa domina la façana d'una de les cases.


El reflex dels grans finestrals de la Biblioteca Carles Morató, inaugurada el dissabte 6 de juny és el responsable del misteri. La nova biblioteca pública és tota una joia per a la petita capital del Solsonès, on viuen 9.067 persones.


Al blog he publicat una colla d'entrades de Solsona, trenta-sis, quatre de les quals ens han permès seguir tot el procés de construcció de la nova biblioteca. A " Entrar a la nova biblioteca..." publicada l'octubre del 2.014, acompanyàrem a l'arquitecta municipal, Anna Feu Jordana, en una de les visites en les que es presentava el nou equipament als solsonins. Avui toca veure-la en ple funcionament.


Les arcades medievals de l'antiga Casa Morató han inspirat el disseny del logotip de la nova biblioteca, en el que la lletra b - de biblioteca- no pot resistir-se a imitar-les...


Només entrar un plafó informatiu ens recorda que l'any 1.754 l'escultor Carles Morató comprà aquesta casa a Maria Àngels Fórnols i Claret. La casa era de dues plantes però dos anys després l'escultor hi afegí una planta més i unes golfes. D'aquesta ampliació feta l'any 1.756 són els caps de biga que encara avui observen tot el que passa al carrer...


Carles Morató i Brugueroles ( Vic 1.721 - Solsona 1.780 ), quarta generació d'una nissaga d'escultors, és un dels màxims representants de l'escultura barroca catalana.
Vaig al taulell que hi ha a l'entrada per preguntar per la directora de la biblioteca, Ester Barniol, que molt gentilment ens ensenyarà el nou equipament públic solsoní.


Ens saludem cordialment i comença a explicar-me i mostrar-me tots els espais de la nova biblioteca situada al cor de Solsona.
Els voleu descobrir?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada