Pàgines

dilluns, 10 d’octubre del 2016

Assaborir la mesquita ( 2 ).

Deixem el pati dels tarongers, un espai destinat a fer les ablucions, rentar-se i purificar-se abans d'assistir a les celebracions religioses de la mesquita. Evidentment el que sorprèn al visitant en el moment d'entrar a la mesquita de Còrdova, és el bosc de columnes i arcs de ferradura, però el primer que vull ensenyar-vos és l'espai més fascinant: el mihrab.  


Es tracta del lloc cap a on han de mirar els que resen, situat al mur de l'alquibla, orientat cap a la Meca. Aquest espai que acull l'Alcorà té forma ortogonal i està cobert per una petita cúpula en forma de petxina subjectada per sis arcs polilobulats.



L'arrabà, motllura ornamental de forma rectangular que emmarca la porta, està ricament decorat. A la part superior set arcs polilobulats envolten una decoració vegetal realitzada en mosaic sobre fons d'or.


És fascinant la decoració de l'arc de ferradura que podeu apreciar a la propera fotografia de detall. Darrere de l'arc veiem els arcs polilobulats que decoren l'interior de l'octàgon.


L'arrabà té una àmplia franja d'inscripcions amb cal·ligrafia cúfica, l'estil cal·ligràfic més antic en àrab resultat d'una modificació de l'escriptura dels nabateus, poble semita de la part nord-occidental de la península aràbiga.


En aquesta franja que emmarca l'arrabà es poden llegir fragments de l'Alcorà. Els brancals de l'arc de ferradura estan revestits de lloses de marbre decorades amb atauric, motiu ornamental de temàtica vegetal molt important en l'art islàmic.


La paraula atauric ve de l'àrab "توريق", tawrīq i significa fullatge. A la següent fotografia de detall podeu veure un fragment de l'arrabà amb cal·ligrafia cúfica i atauric.


Es construí al segle X sota les ordres d'Al-Hakén II, califa de Còrdova entre els anys 961 i 976, responsable de l'ampliació més bella i rica de la mesquita. A més a més amplià les naus d'oració i creà una nova maqsura, espai proper al mihrab reservat a l'autoritat.


La portada del mihrab i les cúpules que el precedeixen estan recobertes de mosaics fets per artesans bizantins enviats pels basileus. Aquests artesans vingueren carregats amb tres-cents quintars de tessel·les...


Però la maqsura té altres portes, no tan espectaculars com la que hem descobert avui, però d'una bellesa inqüestionable. Les voleu veure?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada