El perfil de Coimbra té l'antiga universitat, fundada l'any 1.290 pel rei Dinis I de Portugal, de protagonista. El dit que sembla tocar el cel, és la Torre de 33,5 metres d'alçària edificada entre 1.728 i 1.733 en substitució de l'anterior del segle XVI. Les seves campanes regeixen el funcionament de la universitat i diu la tradició que els estudiants de primer curs, no poden anar pel carrer després de sentir el toc de la més famosa de les campanes: la cabra. A la propera fotografia podeu veure a l'esquerra la Sé Velha ( la Catedral Vella ), darrere de la qual hi ha la Facultat de Lletres.
Està clar, mirant la fotografia, que per visitar la universitat cal enfilar-se dins dalt del turó. Quan comencem a pujar per la ciutat vella és imprescindible aturar-se davant de la Sé Velha, un dels edificis romànics més importants de Portugal, començat a construir al 1.139 i que visitarem detalladament a la propera entrada.
Un cop fet el cim, impressiona respirar a fons al Paço das Escolas ( Pati de les Escoles ), amb edificis d'estil gòtic, manuelí, renaixentista, manierista, barroc, pombalino i neoclàssic. L'estàtua de João III , obra del 1.948 feta per l'escultor Francisco Franco de Sousa per homenatjar al benemèrit rei de la Universitat de Coimbra, vigila atentament el pati...
A la propera fotografia el protagonisme és per la Torre da Universidade, a l'esquerra, i per la Via Latina construïda la segona meitat del segle XVIII ( 1.772 - 1.777 ) durant la reforma pombalina, és una galeria amb columnata, escalinata i un grup escultòric central. Com que el llatí fou la llengua oficial del món acadèmic durant segles, l'edifici rebé el nom de Via Latina.
Si mirem el Paço das Escolas des de l'estàtua de João III a l'esquerra trobem el nostre objectiu d'avui, un edifici que es començà a construir l'any 1.717 per ordre del rei D. João V i que inicialment es denominava Casa de la Llibreria, per passar a dir-se posteriorment Biblioteca Joanina en record del rei João V. La porta que veieu a la fotografia següent és del 1.720. Sembla un arc de triomf amb les columnes jòniques que emmarquen l'escut reial.
Per aquesta porta accedim a la Planta Noble amb tot l'espai totalment revestit d'unes magnífiques prestatgeries amb un treball de fusta de Gaspar Ferreira i pintura de Manuel de Silva. A la propera fotografia del lateral d'aquest edifici amb forma de paral·lelepípede, la planta Noble correspon a les dues fileres superiors de finestres. A la Planta Intermèdia, anomenada Dipòsit 4, es guarden els llibres als que només podien accedir determinades persones. A la façana correspon a la segona filera de finestres quadrades. I a la part baixa, la que no està pintada de blanc, és la Prisão Académica , presó que funcionà fins al 1.832 en la que els estudiants de la universitat complien penes disciplinàries...
Però anem a la porta principal per començar la visita virtual , en la que podem llegir:LVSIADE HANCVOBIS SAPIENTIA CONDIDIT ARCEM:DVCTORES LIBRI MILES ET ARMA LABOR.
Que podria traduir-se aproximadament per: "Construït per la saviesa dels lusitans. Llibres lideren, soldats i armes treballen".
Entrant el primer que ens deixa amb la boca oberta d'aquesta biblioteca barroca és el magnífic treball en fusta de les seves prestatgeries, tot un homenatge al rei D. João V . La biblioteca fou construïda amb les riqueses provinents del Brasil.
La biblioteca, formada per tres grans sales que es comuniquen, està totalment revestida per prestatgeries fetes amb fusta de roure, daurades i policromades amb verd, vermell i negre. Les setanta-dues prestatgeries estan repartides en dues parts. L'accés a la part superior es fa des d'un balcó, i per accedir als prestatges més alts, cada prestatgeria té dues escales.
Construïda entre 1.717 i 1.728, la biblioteca Joanina va rebre els primers llibres l'any 1.750. L'artesà de la fusta encarregat de fer els prestatges trigà quaranta mesos a acabar la feina. Viu en aquesta biblioteca una colònia de ratpenats que a la nit s'alimenta dels insectes que troben, protegint així els antics llibres. Per això tots els dies tapen les impressionants taules amb unes peces de cuir per protegir-les dels excrements d'aquests petits mamífers voladors.
La distribució de les sales fa que la mirada dels visitants es dirigeixi a la decoració exuberantment barroca que envolta el retrat del rei D. João V.
El retrat, obra del pintor savoià Giorgio Domenico Duprà, és un homenatge a l'obra del rei i una manifestació del seu poder. Sa majestat mira atentament als visitants de la seva biblioteca...
El mobiliari de la biblioteca , obra del tallador Francesco Gualdini, està fet amb fustes exòtiques orientals i brasileres. A las biblioteca Joanina hi ha uns gran varietat de col·leccions de llibres dels segles XVI, XVII i XVIII. Parlem de gairebé 60.000 llibres, la majoria dels quals estan a la Planta Noble per la que entrem a la visita. Es conserven en aquesta planta els principals fons de llibre antic i rar ( fins al 1.800 ) de la Universitat de Coimbra.
La majoria d'aquesta llibres, anteriors al segle XVIII, estan escrits en llatí. Entre els grans llibres publicats a Europa que es conserven a la biblioteca cal destacar: la Bíblia Llatina de quaranta-vuit línies ( 1.462 ), Os Lusíadas ( 1.572 ) i la Bíblia Abravanel ( segle XV ).
Si voleu, podeu passejar per la biblioteca Joanina clicant aquí.
Deixem la biblioteca i la Universitat per baixar el turó i aturar-nos una estona a la Sé Velha.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada