Pàgines

dissabte, 11 de març del 2017

A l'antic orfenat.

El passat mes de febrer a l'entrada "Al costat del Patio de Escuelas", donàrem un cop d'ull a la Librería Anticuaria La Galatea. A pocs metres de la llibreria hi ha les Catedrals de Salamanca, ciutat declarada Patrimoni de la Humanitat. La Catedral Nova es començà a construir l'any 1.513 i es consagrà l'any 1.733. He de confessar-vos que la que em robà el cor fou la Catedral Vella dedicada a Santa María de la Sede, edificada entre els segles XII i XIV. Encara que el nostre objectiu d'avui no és el conjunt catedralici, vull mostrar-vos tres petits detalls de la vella catedral. 
El primer és un fragment de la reixa del sepulcre de Diego de Anaya, a la Capilla de San Bartolomé o de los Anaya. Sorprenent, aquesta filigrana del segle XVI.


El segon detall el trobem als sepulcres gòtics del transsepte, concretament a les pintures murals del de Doña Elena de Castro. Parlo del segle XIII.


Per acabar, el detall de la part superior del retaule major que representa el Judici Final, on Crist camina amenaçant separant els bons ( a la seva dreta ) dels dolents ( a la seva esquerra). Els àngels que l'acompanyen duen diferents objectes de la passió. Fou pintat l'any 1.443 per Nicolás Delli, conegut a Espanya com Nicolás Florentino.


Sortim de la Catedral Vella, i a molt poca distància, al carrer Gibraltar número 2 hi ha el Antiguo Convento de San Ambrosio, seu del conegut Archivo General de la Guerra Civil Española.


L'origen de l'arxiu el trobem en les disposicions que prengué el bàndol franquista durant la Guerra Civil Espanyola amb la finalitat de confiscar documents de particulars, institucions i administracions oposades als sublevats que van començar la guerra. El Centro Documental de la Memoria Histórica, l'antic Archivo de la Guerra Civil Española, s'ubica en un antic orfenat construït l'any 1.715 pel Capítol de la Catedral de Salamanca per hospici de nens expòsits. L'edifici és obra de Joaquín Churriguera, d'estil barroc, en la decoració del qual destaca la fornícula amb la imatge de Sant Josep.
L'any 1.855 el prevere Don José Serra Vidal fundà el Colegio de San Ambrosio. Els deu col·legials becats per la fundació ocuparen l'antic orfenat l'any 1.902. Aquest és un dels Colegios Menores de la Universidad de Salamanca. La funció principal d'aquests Colegios Menores, principalment dels seglars, era que els joves sense recursos poguessin estudiar.
A la llinda de la porta podem llegir:

 "Soberano Ioseph. Pves fiel cvstodio
 De Maria i Iesvs fvisteis Propicio
 Sed Tvtelar Patron de aqveste Ospicio
 Niños Expositos
 Ex cre intantium &  lactentium
 per rè cilti laudem &"


El decret del 13 de setembre de 1.936 establia la confiscació de "cuantos bienes muebles, inmuebles, efectos y documnetos pertenecieren a los referidos partido políticos o agrupaciones, así como a cuantas organizaciones han tomado parte en la oposición hecha a las fuerzas que cooperan al movimiento nacional, pasando todo ello a la propiedad del Estado". Basant-se en aquesta documentació es van fer moltes fitxes policials que s'empraren en Consells de Guerra...
La propera fotografia us mostra una de les volutes que flanquegen la porta de l'arxiu.


L'any 2.005 el Govern Espanyol decidí restituir a la Generalitat els documents confiscats i custodiats a l'Arxiu de Salamanca. Els desacords i polèmiques sobre aquesta restitució demostren un baix nivell de la classe política, i un interrogant sobre la suposada transició que alguns diuen que fou modèlica...


L'any 1.940 es dictà la Ley para la represión de la Masoneria y el Comunismo, que permeté la detenció de milers de maçons  i la confiscació dels seus béns personals i objectes que empraven a les reunions. També van confiscar els espais on es reunien, anomenades lògies. Dins de l'arxiu es recreà una lògia que no es mostrà en públic fins a la dècada del 90.


Deixem l'arxiu i tornem al centre de la ciutat per visitar virtualment un palau d'estil gòtic i elements platerescos que actualment acull una biblioteca pública.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada