Sortim del Salón de los Embajadores, també conegut com Salón del Trono o Salón de Comares, per dirigir-nos a un dels espais més coneguts de l'Alhambra. Parlo del Patio de los Leones, centre del Palacio de los Leones, espai que es considera arquitectònicament, el millor de la ciutat palatina.
L'estructura és la mateixa que el de Comares, la tradicional d'un habitatge hispanomusulmà, en la que al voltant d'un pati central es distribueixen les diferents estances.
Muhammad V fou l'inspirador d'aquest bellíssim palau construït en el seu segon mandat entre 1.362 i 1.391. El Palacio de los Leones amb el seu cèlebre pati, és la joia més preuada de l'Alhambra.
El funcionament hidràulic del pati permet que una finíssima pel·lícula d'aigua ens acompanyi mentre gaudim d'un passeig inoblidable. L'espai ens regala una integració perfecta d'arquitectura i aigua.
El pati segueix un esquema de creuer amb la font al centre, distribució que trobem en altres edificacions de l'Espanya musulmana i de la resta del món islàmic. De cada una de les quatre sales flueix un "rierol" que va al centre. "Són" els quatre rius del Paradís descrits a l'Alcorà: Sihran, Jihran, Eufrates i Nil.
La font ens regala dotze lleons fets, com la tassa, de marbre de Macael ( Almeria ). Hi ha tres tipologies de lleons, agrupats de quatre en quatre. Els grups de quatre lleons s'assemblen dos a dos en el nas, pelatge de la cabellera, la boca i la posició i el relleu de la cua.
La perfecció arquitectònica és evident en tots els racons. Mireu l'arc de mocàrabs i la sebka de la propera fotografia. Recordeu que la sebka és un element decoratiu característic de l'art islàmic, amb forma de retícula obliqua, un entrellaçat geomètric romboïdal que cobreix murs,arcs, sòcols...
Deixem el pati per anar a la Sala de los Abencerrajes, un dels espais residencials del Palacio de los Leones. El més impressionant d'aquesta sala és la seva cúpula de mocàrabs en forma d'estrella de vuit puntes que s'obre sobre vuit trompes, també de mocàrabs. En arquitectura la trompa fa referència a un element estructural de sustentació que permet la transformació d'un planta quadrada en octogonal. La trompa s'utilitza per aguantar cimboris i cúpules. Té una funció similar a la petxina, per això es confon sovint.
Recordeu que els mocàrabs són un element decoratiu de l'art islàmic fet a base de prismes, un al costat de l'altre i penjant, que recorda les estalactites. Generalment estan fets amb guix i pintats posteriorment. Normalment revesteixen cúpules i la superfície còncava d'un arc ( intradós ).
El nom de la sala, los Abencerrajes, ve del nom castellanitzat del llinatge nobiliari dels Banu Sarraŷ, molt important en la vida política granadina del segle XV. Diu la llegenda que l'últim rei de Granada, Muhammad XII més conegut per Boabdil, va convocar als seus enemics, trenta-sis cavallers d'aquest llinatge, a la sala i ordenà que els assassinessin. Des d'aquell tràgic esdeveniment, la magnífica sala té el seu nom.
Deixem aquesta sala amb llegenda macabra per anar a la Sala de los Reyes, l'espai de repòs i tertúlia del Palacio de los Leones.
En aquesta sala es feien recepcions i representacions festives. Com podeu comprovar en la fotografia anterior no els falta raó als que afirmen que les cúpules rematades amb mocàrabs, són una autèntica meravella. La Sala de los Reyes està dividida en tres alcoves de planta quadrada i fraccionades perpendicularment per grans arcs dobles de mocàrabs.
La sala ocupa tot el costat oriental del Patio de los Leones, i rep el nom de les pintures que ocupen la volta de la cambra central. Sortim de la sala fent una última mirada a la bellesa dels mocàrabs.
Deixem el Palacio de los Leones, i sortim de l'Alhambra per passejar pausadament fins al Palacio del Generalife, on acabarem la nostra visita a la ciutat palatina.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada