Després d'observar atentament la Casa Bergós, al xamfrà de la Plaça de la Sal i el Clot de les Monges, vaig anunciar-vos que passejaríem fins a l'Arc del Pont ( últim vestigi de les portes de la ciutat emmurallada). Només passar-lo veurem l'estàtua d'Indíbil i Mandoni, anem llavors a la dreta i allà comença l'Avinguda de Blondel, al número quatre ens espera el protagonista d'Avui: l'Edifici Pal·las. Per veure'l millor creuem l'avinguda...
El lleidatà Eduard Aunós (1.894-1.967), que fou ministre de treball a la dictadura de Primo de Rivera i ministre de justícia de la dictadura franquista, encarregà l'any 1.912 a l'arquitecte Francesc de Paula Morera i Gatell la construcció d'un hotel ( Palace Hotel ), que s'edificà entre 1.912 i 1.915. A la propera fotografia podeu veure les inicials E ( Eduard) A ( Aunós) als templets que coronen la façana modernista.
Durant molts anys fou l'hotel més important de la ciutat, punt de trobada de la vida social al seu cafè, restaurant i sala de festes. A principis dels anys 70 del segle passat va salvar-se de l'enderroc i renasqué al 1.974, després d'una important remodelació, transformat en la seu d'un banc.
D'aquesta rehabilitació se'n van encarregar els arquitectes Lluis Domènech Girbau, Ramon Maria Puig Andreu i Lauri Sabater Andreu. Es conservà la façana modernista que mira al riu Segre, en la que la gran tribuna és la protagonista. Cada planta té diferents decoracions, com podeu veure a les dues fotografies anteriors, amb motius florals principalment sobre fons blau. Actualment l'Edifici Pal·las acull dependències municipals.
La fotografia següent ens permet gaudir de les curioses mènsules que suporten la gran tribuna i la forja de les finestres inferiors.
Al blog Fotografies Antigues de Lleida he trobat la propera fotografia en la que podeu veure als clients del Palace Hotel a la tribuna de la tercera planta. També observareu a la planta baixa els tendals, al de l'esquerra podem llegir Palace Bar.
Font fotografia: blog Fotografies Antigues de Lleida
A esquerra i dreta de la gran tribuna hi ha una filera de balcons. Els de la segona i tercera planta amb barana de forja, però els de la primera planta combinen la forja amb la pedra amb decoració floral.
La rehabilitació de l'antic hotel conservà la façana modernista, però afegí una estructura de vidre incorporada a la part superior francament discutible...
Quan passegeu per l'avinguda de Blondel, atureu-vos per observar el treball de forja i les diferents decoracions de pedra.
Entre els anys 2.006 i 2.008 l'equip BR29 Arquitectes s'encarregà de la restauració de la façana, promoguda per la Fundació del paisatge urbà de l'Ajuntament de Lleida.
Abans de continuar la nostra descoberta de les cases singulars de Lleida, la decoració floral de l'antic hotel sembla que ens convidi a olorar-la.
A molts pocs metres, concretament el segon edifici després de l'Ajuntament, ens espera la Casa Melcior que fa cantonada amb la Plaça sant Francesc.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada