Pàgines

dimarts, 22 d’agost del 2017

Tan a prop, però tan lluny...

Divendres passat ens aturàrem al número nou de l'avinguda de Blondel per donar un cop d'ull a la Casa Xam-mar, obra de Francesc de Paula Morera i Gatell que fou arquitecte municipal de Lleida durant treta-cinc anys i responsable de la majoria dels edificis modernistes de la ciutat.
Lleida, amb una història convulsa plena de guerres en les que li ha tocat rebre de valent, té un patrimoni reduït però que els lleidatans estimem molt i en tenim cura. Ara sembla evident, però en altres temps no hem respectat gaire el nostre patrimoni arquitectònic, com en el cas de la Casa Mangrané edifici modernista de la rambla de Ferran enderrocat als anys 50 del segle passat per construir-hi les oficines del Banc de Bilbao... 


Font fotografia: Arxiu Institut d'Estudis Ilerdencs.

Altres intervencions menys contundents han alterat força alguns edificis històrics, com en al cas de la Casa Xam-mar. Eren temps en els que no es vetllava per la conservació de patrimoni i la llei no el protegia.

 
La que fou gran entrada pels carruatges es transformà, amb molt poca cura, en cafeteria-restaurant. En l'accés per l'avinguda de Blondel podeu veure, sobre el cartell amb el nom de l'establiment, un tancament d'alumini on hi ha tres petits fragments del que fou aquella part de la casa...


No es poden apreciar nítidament les tres columnes amb els seus capitells. La mala llum, la pols i els reflexos als vidres fan difícil veure'ls clarament


El contrast dels antics elements arquitectònics amb els materials del tancament d'alumini i de la façana del restaurant-cafeteria fa mal d'ulls...


A només uns passos, tan a prop, però tan lluny, tenim l'entrada a la casa construïda l'any 1.920. Renoi quina diferència d'estils arquitectònics.


 Aquest espai ens ajuda a imaginar-nos com podia ser la desapareguda entrada de carruatges, que era l'accés principal dels edificis importants d'aquella època.


L'entrada de carruatges permetia l'accés a un pati que s'allargava fins gairebé el final de la planta. Els detalls d'ornamentació ens donen la benvinguda.


Ens apropem a l'escala que ens permetrà pujar a la primera planta en la que hi ha la consulta de l'otorinolaringòleg Francesc Xam-mar i Alonso, que molt gentilment ens permetrà observar alguns detalls decoratius de les seves consultes.

  
Sembla que les ornamentacions d'aquesta misteriosa entrada ens segueixen amb la seva mirada. Voleu pujar a la consulta de la Casa Xam-mar?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada