Pàgines

dijous, 30 de novembre del 2017

Cases singulars de Lleida (12b).

A la primera entrada dedicada a l'antic Montepío de la Rambla d'Aragó donàrem un detallat cop d'ull  a les tres façanes que actualment es poden mirar i admirar. El misteri de la quarta façana el podreu resoldre avui... Projectat per l'arquitecte lleidatà Francesc Lamolla i Morante, l'any 2.005 la Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Lérida - o Montepío bufà cent espelmes. Vaig explicar-vos que per celebrar el centenari el Departament de Cultura edità al 2.006 una petita carpeta amb sis làmines d' aran disseny amb textos de Josep Tort.


Avui observarem tranquil·lament  quatre d'aquestes làmines, les corresponents a les fotografies antigues que ens ajuden a imaginar-nos aquesta zona de la ciutat a la primera meitat del passat segle XX. Un fet insòlit, perquè al blog les fotografies que acompanyen les entrades són gairebé sempre meves.  No he trobat cap referència als autors i any de cada fotografia.
La desamortització de Mendizábal del 1.836 suposà, com les altres desamortitzacions espanyoles iniciades l'any 1.798 per Godoy, posar al mercat per subhasta pública molts béns i terres de l'església catòlica. A la nostra ciutat suposà l'exclaustració i venda del convent dels caputxuns. L'any 1.904 compraren en subhasta pública el terreny de la plaça dels caputxins i es començà a edificar l'antic Montepío
A la primera fotografia podeu veure a la dreta en primer terme l'antic Montepío ( 1.905 ) i darrere l' antiga Maternitat ( 1.859-1.889 ). Al fons de la Rambla d'Aragó, la presó ( 1.895) i a l'esquerra de la imatge el segon edifici són les Cases Noves o de Balasch ( 1.914 ).


He començat l'entrada explicant que actualment podem gaudir de tres de les quatre façanes d'aquest edifici de planta rectangular. La quarta façana desaparegué. Al 1.942 es va vendre el jardí i el pati a Alianza Médica Leridana que hi construí la clínica Montserrat inaugurada l'any 1.950. La fotografia següent ens permet veure la façana i el jardí on avui hi ha la clínica.


L'antic Montepío tenia una oficina per atendre al públic, una sala de subhastes o contractació, sales de reunions, despatx, caixa forta i un espai on es guardaven els objectes empenyorats. A la distribució de l'immoble també hi havia un habitatge per l'encarregat de l'edifici i la seva família.


L'última fotografia ens permet veure a vista d'ocell en nou passeig que a finals del segle XIX definí l'eixample de la ciutat. Al centre, el gran edifici del Seminari ( 1.894 ) seu del Rectorat de la Universiatat de Lleida. A la cantonada superior esquerra de l'antic Seminari podeu observar les Cases Noves o de Balasch ( 1.914 ) i darrere seu la Casa de Maternitat ( 1.859-1.889 ). A la dreta de la Casa de Maternitat, el nostre protagonista, l'antic Montepío ( 1.905).


Un cop descoberts els secrets d'aquest edifici centenari, enfilarem una mica més la Rambla d'Aragó per visitar virtualment les Cases Noves o de Balasch.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada