Pàgines

dimecres, 24 de gener del 2018

Per molts anys Casa Barrio.

Fa un parell de setmanes a l'entrada "Adéu llibreria Casas" us explicava que, per quarta vegada en menys de quatre anys, una de les nostres botigues centenàries tancaria les seves portes. En molt poc temps ja no podem gaudir de la llibreria Fregola ( 1.912 ), Antiga Casa Inglés ( 1.874 ), pastisseria Torres ( 1.853 ) i quan acabi aquest mes despareixerà la llibreria Casas ( 1.869 ). A més a més la farmàcia Pons s'ha traslladat al barri de Cappont. L'Eix Comercial ha perdut cinc de les deu botigues centenàries que acollia. Però al final de l'entrada deia que després de tantes notícies dolentes us en donaria una de bona.
Passegem virtualment pel carrer Magdalena en direcció a la plaça de Sant Joan. Abans d'arribar al Palau de la Diputació ens espera la nostra protagonista d'avui.


Ens aturarem al número deu on des del 2.013 Casa Barrio ofereix als lleidatans una magnífica selecció de barreteria i complements. L'única barreteria que queda a Lleida, enguany bufarà cent espelmes.


Gràcies a la gentilesa de Manel Montañés he descobert fins a quin punt les barreteries foren importants a la nostra ciutat. Ell s'ha documentat a l'Arxiu Històric de Lleida consultant els llibres de Matrícula Llicència Fiscal Industrial.
Entrar a Casa Barrio és submergir-se en un món d'elegància poblat de barrets, gorres i complements imprescindibles en una època històrica i que, a poc a poc, tornen al cap dels lleidatans.


A la propera fotografia podeu contemplar un barret de feltre de l'empresa Stetson que, des de 1.865, representa l'excel·lència dels barrets de l'oest dels Estats Units.


Casa Barrio va estar molts anys a la Plaça de la Constitució, que posteriorment fou anomenada Plaza España i que avui coneixem com plaça de Sant Joan. Inicià la seva activitat l'any 1.919 a la plaça de la Constitució número cinc. A partir del 1.998 i fins al 2.013 servia als lleidatans al carrer del Carme número vint-i-quatre, i des del 2.013 trobareu la barreteria al carrer Magdalena número 10.
Les gorres també són protagonistes als prestatges de Casa Barrio. A la fotografia següent podeu veure les elegants gorres americanes de la casa Stetson, i  les Göttmann, la casa alemanya que ja fa vuitanta anys fabrica barrets i gorres d'alta qualitat.


A la documentació que en Manel Montañés em va deixar consta que l'any 1.917 a la Plaça de la Constitució número cinc ( actual plaça de Sant Joan ), Francesc Barrios Soldevila tenia una orxateria. Aquell any hi havia a la nostra ciutat: dues botigues de barrets, dues botigues de gorres, una fàbrica de gorres, tres barreters amb obrador i botiga, una modista de barrets, i un portal de venda de gorres.


Als documents de 1.918 ja consta que Francesc Barrios Soldevila es dedica a la venda de gorres al mateix local de la Plaça de la Constitució número cinc. És el naixement de Casa Barrio, de la que enguany celebrem el centenari.


No està documentat però diuen que a la Guerra Civil el propietari, Francesc Barrios Roca ( segona generació), decidí traslladar el negoci a Barcelona. Però el local on tenia intenció d'obrir la nova botiga quedà destruït per un bombardeig.


La tercera generació que s'encarregà del negoci foren els nebots de Francesc Barrios Roca. Els propietaris actuals no tenen cap vincle amb la família Barrios.


Una curiositat, al carrer Major número trenta-set hi havia una modista de barrets que es deia Amàlia Prim Seguí. Consta als anys: 1.915, 1.917, 1.918, 1922-23, 1.930 i  1.936. Casa Barrio consta fins al 1.963 com un establiment dedicat a la venda de gorres, i a partir de 1.964 com un negoci de venda de barrets a la Plaza España número sis ( actual Plaça de Sant Joan).


Agraeixo al Manel el tracte rebut i quan marxo de la botiga sembla que una colla de barrets, amablement, m'acompanyen fins a la porta.
Casa Barrio, una nova botiga centenària, que dignifica el nostre comerç condemnat a ser fagocitat per les franquícies.
Atentament.
Senyor i.

1 comentari:

  1. a la plasa Sant joan estaba al raconet al costat del barVidal i del calsone,si no recordo malament el propietari es deia MOya

    ResponElimina