Pàgines

dissabte, 5 de maig del 2018

Carrers de Lleida amb nom d'oficis ( 10 ).

Deixem la Plaça de Sant Joan i el seu entorn, que acollí històricament places ( la dels Polls i la de les Cols ) i carrers ( Draperia, Corretgeria, Herbasseria,...), per enfilar-nos fins a la zona de la Plaça dels gramàtics i del Mercat del Pla per recordar l'antiga fàbrica de sabó, les saboneries, que es transformà en aules de la Universitat. Malauradament aquests carrers amb nom, d'oficis ja no existeixen.


Els Capbreus de 1.582 parlen de l'existència entre el carrer de Guimerans ( actualment la part superior del carrer Tallada ) i la part baixa del carrer de Juglars ( més o menys on comencen les escales que ens porten a la Seu Vella ), de les saboneries.
A la fotografia anterior podeu veure el punt on es troben els carrers Tallada, Cavallers i la plaça dels Gramàtics. A la següent, la zona del Pla dels Gramàtics nom de l'explanada del Pla de l'Aigua entre els segles XIV i XVIII. Destaca el treball de 140 metres quadrats de la muralista Veronica Werckmeister a la façana del número dos de la plaça que commemora el 750è aniversari de la Paeria.


Les saboneries, que eren propietat de la Paeria, consten al cens de 1.429 com locals utilitzats per les Escoles de Gramàtica, Lògica i Filosofia. Més endavant s'hi traslladaren les Escoles de Medicina.
La propera fotografia de detall és de la pàgina 41 del llibre "Els carreres i places de Lleida a través de la història" de Josep Lladonosa, i mostra la situació de l'Estudi General de Lleida l'any 1.518, concretament de les escoles que hi havia a les antigues fàbriques de sabó.


L'Estudi General de Lleida fou creat l'any 1.300 pel rei d'Aragó i Comte de Barcelona Jaume el Just ( 1.267 - 1.327 ), fill de Pere el Gran i Constança de Sicília. Jaume el Just, a més a més de rei, va ser trobador, porta i compositor. La Universitat de Lleida és la més antiga de la Corona d'Aragó i la catorzena més antiga d'Europa...
Entre els anys 1.969 i 1.973 el fotògraf lleidatà Enric Garsaball Espinet va pintar una sèrie de recreacions de la Lleida antiga assessorat per Josep Lladonosa. Datat al 1.973, el proper oli sobre fusta mostra la zona occidental del barri universitari de Lleida l'any 1.640.


Però la història de Lleida està farcida de guerres i destruccions. Els setges de Santa Cecília ( 1.646 ), del príncep Condé ( 1.647 ) i sobre tot el de 1.707, van sentenciar de mort l'Estudi General."Gràcies" a Felip V, tot el barri universitari fou declarat zona polèmica de guerra. S'abolí l'Estudi General i al 1.717 es traslladà tota l'organització universitària a la nova universitat creada a Cervera. Al 1.735 els edificis de l'Estudi General es destinaren a casernes. L'any 1.954 s'enderrocà la caserna de cavalleria i basant-se en les restes trobades, Ricard Calvet va fer el següent plànol que es publicà al llibre "Història de Lleida" Volum I de Josep Lladonosa.


L'any 1.875 s'havia enderrocat la caserna de Pilat, que en el seu moment fou la casa del rector de l'Estudi General. Al 1.920 s'hi edificà el modernista Mercat del Pla que coneixerem detalladament en la propera entrada del blog.
L'Ateneu Popular de Ponent edita a principi dels anys 80 els quaderns Coneixes la teca ciutat?. Al número 10 dedicat al Casc Antic podeu veure la fotografia següent de l'Arxiu Gómez Vidal, que mostra la nou gòtica de l'antiga facultat de Medicina que aparegué l'any 1.954 a l'enderrocar la caserna de cavalleria. Pocs anys després s'hi van construir els Blocs Socials Baró Bonet, avui coneguts com Blocs Grup El Pla.


De l'Estudi General no queda gairebé res. El Pla dels Gramàtics a vist com l'antiga Universitat fou transformada en casernes, que un cop enderrocades s'hi edificà un mercat i uns blocs socials... Però si us apropeu als Blocs Grup El Pla encara podreu observar petitíssimes restes de la primera universitat catalana.


Apropant-nos una mica més a l'edifici de la dreta prop de "l'arc d'entrada" als blocs, descobrireu encastats a la paret de maó, dos capitells de l'Estudi General.


Aquestes peces i restes d'estructures foren trobades a la dècada dels 20 del segle passat en els enderrocs previs a la construcció del Mercat del Pla.
L'any 1.566 les saboneries pertanyien a l'Antic Hospital de Santa Maria i continuaven amb l'activitat acadèmica. Acolliren les Aules de Gramàtica fins al 1.623.


Al 1.956, dos anys després de l'enderroc de la caserna de cavalleria, es construïren els Blocs Baró i Bonet, setanta-dos habitatges molt petits ( de 36 i 45 metres quadrats ), promoguts per l'Obra Sindical del Hogar. Els blocs Grup El Pla foren una de les primeres obres d'habitatge protegit i tutelat públicament del franquisme.


El projecte del 2.009 de Bmés R29Arquitectes rehabilità un àrea de 800 metres quadrats restaurant les parts deteriorades de les façanes, pintant-les, reorganitzant l'espai interior, reparant teulades i les conduccions d'aigües pluvials.


Malgrat la renovació de l'espai interior amb dues línies perimetrals d'arbres i el nou paviment de llambordes de formigó prefabricat, encara podeu veure en algunes façanes, antics carreus de pedra.


L'esforç per rehabilitar aquest part de Centre Històric de Lleida no aconsegueix canviar la degradació d'aquest espai carregat d'història. Quan hi passegeu, recordeu que acollí la primera Universitat de Catalunya l'any 1.300...


Situar-se a l'extrem de la Plaça del Dipòsit i contemplar l'espai que acollí el Carrer de les Escoles i els edificis on s'estudiava Dret Civil, Dret Canònic, Gramàtica, Filosofia , Teologia o Medicina, i que alguns dels edificis ocupaven les saboneries; és emocionant.


Per damunt dels edificis, on veieu la Font del Pla, ens saluden el Baluard de la Punta de Diamant i a la seva dreta el Castell del Rei conegut popularment com la Suda. A la dreta de la fotografia, darrere dels blocs on hi hagué la Facultat de Medicina, treu el nas el campanar de la Seu Vella.
Atentament.
Senyor I

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada