Pàgines

divendres, 6 de juliol del 2018

Rellotge triple de Sol...

No deixem encara el tercer municipi de Cantàbria, Soba, ni la seva impressionant vall. Recordeu que passejant-hi vàrem descobriri el joc tradicional del pasabolo tablón, una curiosa varietat del joc de bitlles que es juga entre els rius Asón ( Cantàbria ) i Nervión ( País Basc ). Avui es aturarem al concejo de Regules, una de les vint-i-set poblacions de Soba.


És inevitable quedar bocabadat amb les casonas de la vall, antigues cases senyorials típiques de l'arquitectura tradicional montañesa. La majoria es van construir als segles XVII  i XVIII. Però avui no ens fixarem en les casonas, sinó en l'església de Santa Eulalia de Regules.


A les dues fotografies podeu apreciar, just on s'acaba el pòrtic, que a la teulada hi ha una estranya construcció. Si no esteu gaire atents la podeu confondre amb una xemeneia, però...


... el que hi ha sobre la teulada del pòrtic de l'església de Santa Eulalia és un rellotge de Sol triple. El que podeu observar a la fotografia anterior és el rellotge que està orientat a la sortida del Sol , a l'est.
A la propera fotografia podeu contemplar el rellotge orientat al sud, amb un quadrant força diferent al rellotge anterior.


L'església de Santa Eulalia és un temple d'una nau documentat l'any 1.644, que fou molt reformat al segle XIX. El nostre protagonista d'avui, el rellotge de Sol triple, és del 1.767.
A la propera fotografia, tornem a veure a la dreta el rellotge orientat al sud, i a la seva esquerra el que mira a ponent ( oest ).


L'església acull un retaule major barroc, concretament d'estil prexorigueresc, de finals del segle XVII obra de Juan del Arroyo i Juan de Lombera. No us el puc ensenyar perquè l'església estava tancada.
Recordeu que un rellotge de Sol marca les hores amb l'ombra d'un gnòmon clavat dins d'un quadrant on hem dibuixat les línies horàries.


El gnòmon sempre està col·locat en direcció paral·lela a l'eix de rotació terrestre, però els quadrants poden tenir diferents posicions i línies horàries. En el cas de l'església de Regules, com podeu apreciar a les dues fotografies anteriors, els tres gnòmons tenen la mateixa orientació, però els quadrants i les línies horàries són diferents.
Passejant per Cantàbria trobareu més rellotges de Sol triples que us faran més màgica la descoberta del territori.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada