Pàgines

dissabte, 25 d’agost del 2018

Al cor del bosc de Poblet (2).

Després d'enfilar el camí que va de la Masia Font de l'Oca, situada a Les Masies nucli de població de l'Espluga de Francolí, fins al Coll de la Vena i, des del coll baixar pel sender de gran recorregut GR-175 per la Reserva Natural del Barranc de la Trinitat ( també coneguda com la vall del torrent de l'ermita ) fins a l'Ermita de la Santíssima Trinitat; avui hi entrarem.


Als que ja tenim una edat la primera sorpresa, després d'entrar per la porta de mig punt sense decoració, és l'escultura d'un escolà almoiner de les que ja se'n veuen molt poques.


Fixeu-vos en el paviment hidràulic del terra. Aquest tipus de revestiment artesanal fou molt valorat entre finals del segle XIX i mitjans del segle XX. L'ermita ja apareix documentada al segle XIV, però es reedificà l'any 1.790 i posteriorment va ser restaurada.


L'ermita, catalogada a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, té una sola nau i una volta de canó amb llunetes. Recordeu que la lluneta és la porció de paret formada per la intersecció de la volta amb la paret. A la capçalera el protagonisme és per les petxines, el retaule i les escales -a dreta i esquerra- per accedir al cambril.


El retaule actual substitueix al que fou destruït a la Guerra Civil. En el saqueig que patí l'ermita l'any 1.936, a més a més del retaule, la imatge que s'hi venera - la de la Santíssima Trinitat-, fou esmicolada...


L'empresari i mecenes espluguí, Lluís Carulla i Canals, encarregà l'any 1.941 a l'escultor Frederic Marès i Deulovol la reconstrucció de la imatge a partir de fotografies antigues i les restes de la imatge original que es custodien a la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de l'Espluga de Francolí. Marès l'any 1.944 va rebre l'encàrrec de restaurar, utilitzant els escassos elements conservats, les escultures dels panteons reials del Monestir de Poblet. A la propera fotografia de detall podeu mirar i admirar una part del sepulcre del rei Martí l'Humà.


Si us fixeu bé en la part de l'escultura entre coixí on descansa el rei, fill de Pere el Cerimoniós i Elionor de Sicília, i  el peu dret de l'àngel que li agafa el cap podem veure el nom de l'escultor F. MARÈS.


Però tornem al cambril que acull l'escultura de la Santíssima Trinitat i aixequem la mirada per observar-ne detalladament la cúpula.


A la fotografia anterior podeu veure un dels quatre vitralls de la cúpula del cambril que representen els quatre elements: la terra, l'aire, el foc i l'aigua. Aquests vitralls estan fets amb la tècnica Tiffany ideada pel dissenyador estatunidenc Louis Comfort Tiffany ( 1.848 -1.933 ) que substitueix les varetes de plom per cinta de coure.


Diu la tradició popular que la imatge de la Santíssima Trinitat fou trobada sota una vella alzina al costat del santuari. L'ermita és molt visitada pels espluguins i la gent dels pobles de les rodalies per la Festa Major i el dilluns de Pasqua.
El 6 de setembre del 2.013 la imatge de la Santíssima Trinitat fou baixada de l'ermita fins a l'Espluga de Francolí. La darrera vegada que es va poder veure a l'Espluga fou l'any 1.991 amb motiu del cinquantè aniversari de l'entronització de la nova imatge reconstruïda després de la destrucció patida durant la Guerra Civil.
En una de les taules del retaule, com podeu observar a la fotografia següent, està pintat el Monestir de Poblet.


La primera baixada a l'Espluga de la imatge està documentada l'abril de  1.751 on va estar-hi fins al 2 de maig per demanar-li que posés fi a la sequera... Als segles XVIII  i XIX tornà a baixar a l'Espluga diverses vegades, però al segle XX només al 1.991.


Si visiteu l'ermita, a la casa de la dreta trobareu un senzill bar on encara és possible comprar els Goigs a la Santíssima Trinitat que es venerada a la seva ermita de l'Espluga de Francolí, de l'arquebisbat de Tarragona ( Conca de Barberà ). Els goigs són composicions poètiques populars es canten col·lectivament als actes religiosos importants. Aquesta tradició, que s'apaga lentament, està documentada per primera vegada al segle XIV.
Atentament.
Senyor I

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada