Pàgines

dimarts, 13 de novembre del 2018

El Museu Nacional d'Escòcia (2).

Continuem la visita al Royal Museum, un dels dos museus ( l'altre és el Museu d'Escòcia ) que formen el Museu Nacional d'Escòcia. Després de gaudir a la primera entrada de la Gran Galeria i quedar bocabadats amb l'espai expositiu Animal World, anem ara a la secció dedicada a les Cultures del Món.


La secció està organitzada en quatre àrees: Mediterrània Antiga, Àsia Oriental i Central, Orient Mitjà i Àsia Meridional, i Oceania, Amèrica i Àfrica. Els objectes exposats ens permeten viatjar a través del temps des de la prehistòria als nostres dies.
A la fotografia anterior podeu veure un gran tòtem dels squamish, treballat amb fusta, que representa animals sagrats. Els squamish viuen al sud-oest de la Colúmbia Britànica, al Canadà.


Hi ha molts objectes recollits pels primers missioners escocesos a l'Àfrica. Els comerciants escocesos recolliren moltes mostres de la cultura del nord del subàrtic canadenc. A la propera fotografia podeu veure el "thunder bird" ( l'ocell tro ), també de la cultura squamisch, un servent del Gran Esperit. La màscara i el vestit s'utilitzen en danses i cerimònies.


A la secció de Ciència i Tecnologia segur que us fixareu en el gran motor de Boulton & Watt, un dels motors de vapor més antics del món. Construït l'any 1.786 amb fusta i metall, té una alçaria de 9,5 metres, una longitud de 9,5 metres i una amplada de 5 metres.


Amb un pes de vint tones la seva funció era bombejar aigua per a la  cerveseria Barday & Perkins. Amb modificacions posteriors també podia moldre ordi. Donà servei a la cerveseria dins l'any 1.884.


L'escocès James Watt ( 1.736-1.819 ) fou un enginyer, inventor i fabricant d'instruments. Les millores que introduí a la màquina de vapor de Newcomen, van ser fonamentals per  la Segona  Revolució Industrial del Regne Unit. S'associà amb el magnat Matthew Boulton l'any 1.774 per formar l'empresa Boulton & Watt.
El wat, unitat de potència del Sistema Internacional representat per la lletra w, té aquest nom en record de James Watt.


La intensitat de la llum baixa a la zona dedicada a l'Espai on explorarem el nostre lloc a l'univers. Si sou uns enamorats de l'astronomia, és una visita imprescindible.


Us encantarà el planetari mecànic del 1.913, amb més de cinc-centes peces, fabricat a Alemanya amb vidre i metall. Un dels cinc creats per Michael Sendther. És un model de sistema solar accionat per engranatges, que ens permet observar els moviments dels vuit planetes i els seus satèl·lits al voltant del sol. No inclou Plutó perquè no fou descobert fins l'any 1.930( recordeu que aquest enginy és del 1.913 ); però com que al 2.006 deixà de considerar-se un planeta per passar a planeta nan, el planetari està complert. Al globus de vidre que tanca aquest planetari mecànic hi ha pintades les principals constel·lacions.


En una de les vitrines podeu contemplar octants i sextants. L'octant és un antic instrument nàutic, anterior al sextant, amb el que es mesura l'altura d'un astre sobre l'horitzó. El sextant permet mesurar angles i s'utilitza per determinar la posició d'un astre, des d'un vaixell o una aeronau.


La interpretació de l'univers sempre ens ha fascinat, ja sigui emprant eines inventades fa segles o les últimes tecnologies.


Evidentment hi ha moltíssimes més coses a veure al Royal Museum, però deixem l'edifici victorià inaugurat l'any 1.861, per entrar al Museu d'Escòcia. Recordeu que la unió dels dos museus és el National Museum of Scotland.


El projecte de l'estudi Benson & Forsyth fou inaugurat l'any 1.998. Inicialment es va plantejar com una ampliació del museu victorià. El disseny del nou museu generà força polèmica i fins i tot el príncep Carles renuncià a ser patró del museu, com acte de protesta.
A la propera i última entrada dedicada al Museu Nacional d'Escòcia visitarem el nou edifici per endinsar-nos en la història d'Escòcia.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada