Passejar per Edinburgh és magnífic, fer-ho per The Royal Mile -la via principal de la ciutat vella- és inoblidable. El carrer més famós de la capital d'Escòcia té una longitut de 1.814,2 metres, que és una unitat de mesura: la milla escocesa. Comunica el Castell d'Edinburgh amb el palau d'Holyroodhouse. La Royal Mile està formada pels carrers: Castle Esplanade, Castlehill, Lawnmarket, High Street, Canongate i Abbey Strand. A la propera fotogradia podeu veure Royal Mile des del tram de High Street.
El nostre objectiu és visitar virtualment el Parlament d'Escòcia, però mentre baixem per Royal Mile ens aturarem un moment al tram de Canongate per observar un edifici construït l'any 1.591.
Canongate Tolbooth inicialment fou un centre d'administració i justícia ( tolbooth ). Va ser també presó i lloc de trobada de l'Ajuntament. El rellotge suspès sobre Royal Mile per suports de ferro forjat, s'afegí posteriorment l'any 1.820.
L'any 1.875 l'arquitecte municipal Robert Morham va restaurar i remodelar l'edifici. Actualment acull el museu "The People's Story" que explica la història de la gent comuna d'Edingurgh des de finals del segle XVII fins avui.
Continuem baixant per Royal Mile i a pocs metres ens espera el nou Parlament Escocès ( Pàrlamaid na h-Alba, en gaèlic), obra de l'arquitecte barceloní Enric Miralles Moya ( 1.955 - 2.000 ).
Enric Miralles dedicà els dos últims anys de la seva vida a treballar intensament en el seu projecte més important, l'edifici del Parlament d'Escòcia.
Miralles començà a construir-lo l'any 1.999, però va morir l'any 2.000. La seva companya, l'arquitecta italiana Benedetta Tagliabue, acabà l'obra que la reina Isabel II inaugurà l'octubre del 2.004.
L'edifici i la seva construcció va generar força polèmica. El pressupost inicial es va multiplicar per deu ( de 40 a 414 milions de lliures ). Penseu que el Museu Guggenheim de Bilbao costà una quarta part ...
Malgrat les crítiques rebudes, els experts en arquitectura aplaudeixen l'edifici d'en Miralles que pretén la unió del paisatge, la gent i la cultura d'Edinburgh.
Els volums de l'edifici ens regalen diferents visons, llums i ombres segons l'hora del dia. Quan aneu a la porta d'entrada, que podeu veure a la fotografia següent, posiblement observareu com la gent s'enfila al turó d'origen volcànic d'Arthur's Seat, de 251 metres d'altitud, un dels millors miradors d'Edingurgh.
Després d'un control policial per accedir-hi podrem visitar l'interior del Parlament d'Escòcia a la propera entrada dedicada a la descoberta d'Edinburgh.
Atentament.
Senyor I
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada