Pàgines

dissabte, 5 de gener del 2019

Cases singulars de Lleida ( 32 ).

Deixem el Palau de la Diputació, edificat sobre l'antic Hospital del Sant Esperit fundat els primers anys del segle XIII, per continuar passejant per la rambla de Ferran. A pocs metres, concretament al número vint-i-vuit, trobem la Casa Cros que podeu veure al centre de la fotografia.


A l'esquerra de la fotografia hi ha l'edifici del Banc de Bilbao. Als anys 50 del segle passat aquest espai podia presumir de la bellesa de la Casa Mangrané, un edifici modernista del 1.907 que fou enderrocat per construir el banc... A la propera fotografia de l'Arxiu de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, la podeu assaborir. A la dreta es veu un trosset de la Casa Cros.


Font fotografia: Arxiu de l'Institut d'Estudis Ilerdencs

Construït entre els anys 1.920 i 1.025, aquest edifici historicista de base clàssica és obra de l'arquitecte Manuel Cases Lamolla ( 1.900 - 1.974 ). La Casa Cros fa cantonada amb els carrers de Vila Antònia i Comerç.


L'edifici d'habitatges, amb façana a tres carrers, té planta baixa, entresòl, cinc pisos i terrassa. La façana més destacable és la que mira a la rambla de Ferran. Les quatre pilastres que s'enfilen per la planta baixa i l'entresòl fan que l'entrada tingui un aspecte monumental.
A la fotografia següent podeu observar la tribuna de tres pisos amb columnes i capitells jònics que es transforma en la terrassa del quart pis.


Està catalogada com Bé Cultural d'Interès Local a l'Inventari del Patrimoni Cultural Català. El quart pis llueix una magnífica balconada amb balustrada de ferro forjat que ressegueix les tres façanes de la Casa Cros. A la cantonada de la rambla de Ferran amb el carrer de Vila Antònia l'edifici està coronat per una petita torre.


A la balconada del primer pis amb balustres de pedra que recorre les tres façanes, trobem un gran escut decorat amb fruits i amb les inicials SAC...


Aquestes inicials misterioses ens parlen de l'empresa de fertilitzants i adobs químics que encarregà l'edifici. Parlo de la Societat Anònima Cros. Fundada l'any 1.817 per Francesc Cros, fou una de les principals empreses químiques de l'Estat. L'any 1.989 es fusionà amb Unión de Explosivos de Rio Tinto per formar Ercros.


Com podeu veure a la fotografia anterior l'edifci a la cantonada dels carrers de Vila Antònia i Comerç també llueix al seu coronament una petita torre idèntica a la de la rambla de Ferran.
La Casa Cros tingué una història agitada durant la Guerra Civil. L'any 1.936 durant el cop d'estat contra la Segona República fou un punt de resistència de falangistes i requetès. Després va ser el Quarter General de l'Exercit de l'Est de la República dirigit pel general Sebastián Pozas. Hi van instal·lar una sirena d'alarma durant la guerra.


Deixem la Casa Cros per continuar passejant per la rambla de Ferran fins al número trenta-set on hi ha l'edifici noucentista conegut com Casa Montull.
Atentament.
Senyor i

6 comentaris:

  1. Estimado amigo. Sabes quien es el autor de la Casa Mangrané ?. Y el autor de la casa Cros es Manuel Cases Lamolla ?. Muchas gracias. Saludos cordiales.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La Casa Mangrané fou projectada per l'arquitecte Francisco Lamolla Morante i construïda cap al 1.907. Sí, la Casa Cros és un projecte de Manuel Casas Lamolla.
      Atentament.

      Elimina
    2. Muy agradecido, Seyor i. Manuel Casas Lamolla dejó un par de edificios de gran belleza en mi ciudad, Jaca ( Huesca). De allí mi interés por el tema. Saludos cordiales.

      Elimina
  2. Salutacions cordials Valentín, per a tu i per a la teva bella ciutat.
    Atentament.

    ResponElimina
  3. La trobo impressionant aquesta finca. He vist que s'hi ven un pis, i realment seria un somni poder-hi viure. Hi has estat dins? Com es? (Albert)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Albert. Hi vaig estar ja fa anys i recordo que era un pis amb el sostres alts. El que vaig veure donava a la Rambla de Ferran i era maco. No et puc dir com són els que donen al carrer de Vila Antònia i al carrer Comerç.
      Atentament.

      Elimina