Pàgines

dimecres, 13 de febrer del 2019

Entrem al Mas...

El mes de  setembre del 2.013 a l'entrada "Mas de Melons, una joia a prop de Lleida ( 3 )" us explicava que la rehabilitació i adequació de l'antiga masia i dels magatzems feta per l'arquitecte Josep Bunyesc i Palacin ja estava acabada, però que l'edifici estava tancat i barrat. L'exposició "Els secans de Lleida", produïda per IBC Solucions Audiovisuals, quedava atrapada al seu interior sense possibilitat de visitar-la en directe. Però gràcies a la fotografia esfèrica de Jordi Clariana, la poguérem gaudir virtualment...


Però des del mes de juliol del 2.017 si us apropeu al Mas els dissabtes, diumenges i festius de les nou del matí a les dues de la tarda trobareu la porta oberta...


Moltes vegades, després d'una llarga passejada per la Reserva Natural de Mas de Melons m'havia apropat al Mas amb l'esperança de poder-hi entrar. Fins i tot al coincidir amb el guarda pels camins, ell tampoc tenia clar quan els enamorats d'aquesta zona estèpica podríem gaudir del Mas rehabilitat.


Només entrar trobareu molta informació sobre Mas de Melons: plànols, sortides ornitològiques, tallers i mostres, excursions, exposicions temporals... Totes les activitats són gratuïtes prèvia inscripció.


Visitar personalment l'exposició de la que havia visitat virtualment cada racó, és to un plaer. Mentre visiteu tranquil·lament aquest espai expositiu us acompanyarà una magnífica volta de pedra.


La rehabilitació i adequació de la masia i els magatzems, un projecte de l'any 2.012, ha permès transformar l'antic edifici en un espai d'us administratiu, oficines, sala d'actes, sala d'exposicions... Comencem a treure el nas pels espais del mas, començant per la sala d'exposicions de la planta baixa.


L'espai Bosc d'Auriculars, us permetrà escoltar els sons dels secans lleidatans. Sense presses, observeu la pantalla i escolteu: el gaig blau, la ganga, el torlit, la perdiu roja, el xoriguer petit, el mussol comú, l'abellerol, la xurra, el sisó, el gripau corredor, la guineu... Sons que podreu escoltar en directe quan passegeu per la Reserva Natural del Mas de Melons.


Les zones estèpiques són d'una espectacularitat minimal. Si observeu amb atenció el paisatge trobareu que, malgrat els sols àrids, salins o guixencs, la flora especialitzada és impressionant...


No oblideu d'aturar-vos als plafons que ens expliquen el diàleg entre l'home i la terra on descobrireu les tipologies de les cabanes de volta, la seva tècnica constructiva, les estances de les cabanes...


Deixem la sala d'exposicions i la planta baixa per pujar a la primera planta on trobarem la gran sala d'actes, que ocupa l'espai central de l'antiga masia amb les obertures de dos balcons i dos finestrals a la façana principal.


Aquest espai té un altell, que podeu veure a la propera fotografia, al que podem accedir per una escala que hi ha a l'habitació contigua. L'estructura de fusta d'aquest altell és de nova construcció.


A l'esquerra de la sala d'actes, sota l'altell, tenim un espai menys espectacular, però força acollidor, per fer reunions en les que la llum natural comparteix protagonisme amb el sostre de fusta.


Per les finestres podem veure la nova coberta dels magatzems i els diferents espais on dormen els ramats d'ovelles després de pasturar per la Reserva Natural del Mas de Melons.


Deixem el Centre d'Interpretació de Mas de Melons i, abans de marxar, donem un últim cop d'ull a la colla de caixes niu que hi ha als magatzems.


No deixeu de consultar la web de La Llena. Serveis i projectes ambientals on trobareu el programa de cursos, jornades i sortides que es fan a Mas de Melons.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada