Pàgines

dimecres, 20 de novembre del 2019

Un cop d'ull a la planoteca ( i 7 c ).

Avui, amb la tercera i última entrada dedicada al classificador número vint de l'Arxiu Morera, acabarem d'observar detalladament els plànols de l'Antic Escorxador Municipal de Lleida que encara no hem vist a les dues entrades anteriors; dels trenta-quatre que es conserven a la planoteca de la biblioteca del Col·legi d'Arquitectes de Lleida.
Començaré amb el plànol 15 en el que a la part superior Morera i Gatell va escriure a l'esquerra, amb llapis, "Pabellón destinado a vivienda"; i a la dreta, amb tinta "Sección por A B C D    E de 1 : 50 i el nº 15".


El plànol número 10 ens mostra la planta del primer pis, escala 1 : 50. A cada compartiment l'arquitecte tarragoní hi va escriure la funció al que estava destinat: dormitoris, cuines, menjadors, wc, i un gran pati.



Al proper plànol d'alçat de la façana i de secció ( números 4 i 7 ), podem llegir a la part superior -al centre- fachada lateral. Les petites edificacions dels extrems van desaparèixer amb la reforma d'Ezequiel Usón Guardiola, projectada al 1.993.


El plànol d'alçat de la façana, que podeu veure al centre de la fotografia anterior, correspon a la façana lateral que està orientada a la Plaça de l'Escorxador.


Si compareu el plànol anterior amb la propera fotografia constatareu que un segle després l'edifici és summament fidel al projecte de Francesc de Paula Morera i Gatell.


La fotografia següent és del plànol de planta general de tot el complex d'edificis que formaven l'antic Escorxador Municipal de Lleida. El plànol és com un gran trencaclosques en el que Morera i Gatell va escriure en modelo nº 1,2,3, 4 o 5.


El plànol que podeu veure a continuació, d'escala 1 : 50, ens mostra un dels edificis que s'enderrocà en la reforma d'Ezequiel Usón i Guardiola.


Sortint de l'antic escorxador aprofitem per fer una última mirada a la porta d'accés del carrer Lluís Companys. El proper plànol d'alçat mostra els senzills elements del tancament del complex d'edificis. Podeu veure que la reixa de ferro forjat encara no està dibuixada.


La fotografia següent ens permet observar detalladament com està coronat l'element arquitectònic de l'esquerra del plànol anterior. Les línies rectes queden suavitzades per algunes corbes.


Si compareu la fotografia anterior amb la propera, comprovareu que més de cent anys després aquest coronament segueix fidel al projecte de Morera i Gatell.


Tornem al plànol d'alçat anterior per centrar la mirada en un dels dos elements arquitectònics que sostenen la porta principal de ferro forjat, concretament en el seu coronament.


La fotografia següent ens permet constatar novament que el projecte de Morera i Gatell continua embellint la ciutat de la que fou arquitecte municipal durant trenta-cinc anys.


Passejo fins a la plaça de l'escorxador i m'enfilo pel parc de la Serreta, des d'on puc apreciar clarament la part superior de la façana lateral de l'edifici de l'esquerra.


Al classificador número vint de l'Arxiu Morera també podreu consultar el plànol d'alçat del mateix punt fotografiar des de la Serreta.


Guardo tots els plànols ordenadament al classificador número vint i els deixo al moble arxivador horitzontal. Ara la bibliotecària em deixa els sobres  17/11 ( Farinera la Meta. Projecte de fàbrica de farina. Projecte de casa ) i 16/22 ( Projecte de fàbrica de farina la Meta ), que conserven molta informació i plànols de l'altra joia lleidatana d'arquitectura modernista industrial.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada