Pàgines

divendres, 13 de desembre del 2019

Renoi quin metro ! ( 1 ).

La primera línia de metro de la capital russa va obrir el 15 de maig de 1.935 però el primer projecte per construir-lo és del 1.902. Malauradament el projecte fou refusat per la Duma ( assemblea ) de la ciutat. Al 1.912 ho tornaren a intentar però aquest cop la Primera Guerra Mundial paralitzà la proposta. Després de la Revolució del 1.917, en un dels plens del Partit Comunista del 1.931, es decidí fer-lo.
De les 194 estacions actuals, 44 estan reconegudes com a Patrimoni Cultural i més de 40 són monuments arquitectònics. Parlo d'un gran metro amb 12 línies i 298 quilòmetres de vies.


Per començar baixem a l'estació de Kievskaya/Koltsevaya de la línia Arbatsko-Pokrovslcaya, inaugurada l'any 1.938. Aquesta línia té una longitud de 45,1 quilòmetres i el temps de viatge és de 67 minuts.
A la fotografia anterior podeu observar l'espai dedicat a Vladimir Ilich Ulianov, de renom Lenin, principal dirigent de la Revolució d'Octubre de 1.917. El que va ser el primer dirigent de la Unió Soviètica està envoltat de motllures amb banderes. La fotografia següent de detall és del mosaic dedicat a Lenin. 
Aquesta estació va ser la última, la que tancà l'any 1.954,la línia número 5 coneguda com la línia circular.


Conegut com "Palau Soterrani" és el metro que transporta més viatgers del món. Les xifres són espectaculars, cada dia l'utilitzen 9,2 milions de persones...
El missatge ideològic que inspirà l'estació de Kievskaya fou el tres-cents aniversari de la reunificació d'Ucraïna i Rússia. És evident que les relacions actuals entre els dos països són molt diferents.


A la fotografia anterior podeu veure el mosaic que recorda l'alliberament de Kiev pels soldats de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques ( URSS ) l'any 1.943. 
El mosaic de la propera fotografia representa la unió dels ucraïnesos. Kíev, capital d'Ucraïna, s'estés per les dues ribes del riu Dniéper. Tradicionalment els habitants de cada riba tenen idees polítiques diferents sobre la relació amb Rússia. El mosaic uneix, sota la bandera roja amb el rostre de Lenin, a tots els ucraïnesos...


Si observeu atentament els mosaics constatareu que en tots hi ha símbols comunistes i la exaltació de l'amistat entre els pobles d'Ucraïna i Rússia. Els  pilars de l'estació estan recoberts de marbre i seguint l'estructura de la volta trobem els mosaics dissenyats per A.V. Myzin, emmarcats amb unes motllures amb motius vegetals daurats. Els arcs també tenen aquesta decoració daurada.


A la fotografia anterior podeu veure el mosaic que explica com la URSS és la font que ens fa créixer a tots  i millorar gràcies a les forces comunistes.
L'estació de Kievskaya comunica tres línies  marró ( 5 ), blau clar ( 4 )  i blau fosc ( 3 ). Les tres estacions tenen decoracions diferents però amb un estil arquitectònic similar. Sense canviar d'estació anem a la línia 3 per dirigir-nos  a l'estació de Plóshchad Revolutssi, però abans de pujar al metro donem un cop d'ull a l'estació Kievskaya de la línia 3, també dedicada a Ucraïna.


Els pilars, que també estan recoberts de marbre, acaben amb un fris de ceràmica vidrada. A sobre, seguint la volta de l'estació trobem medallons d'estuc amb murals dedicats a Ucraïna. Del sostre pengen làmpades de cristall amb sis braços per il·luminar-nos. Mentre observem l'estació la riuada de gent és constant.


Per construir cada estació s'organitzaren concursos de projectes arquitectònics, però totes coincideixen en l'objectiu d'exaltar les pàgines de la història de la URSS, els actes de valor dels soldats de l'exercit roig i el treball del poble soviètic.


Els murals estan emmarcats per una motllura de guix pintada de color blanc com la volta de l'estació. Al fris de rajola vidrada, que podeu veure a la fotografia anterior  i a la propera de detall, es repeteix l'estel de cinc puntes que representa l'estel vermell. Aquest és un símbol ideològic i religiós molt estès.


En aquest cas, evidentment, fa referència al comunisme. A la bandera de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques l'estel està col·locat al costat de la falç i el martell. El diari militar de la URSS s'anomenava Krasnaya Zvezda ( L'estel vermell ).


Als murals també podem observar escenes de la vida quotidiana a Ucraïna. com la de la fotografia anterior de la pesca de l'esturió o la següent dels músics abillats amb la indumentària tradicional ucraïnesa.


Deixem l'estació de Kievskaya, que comunica amb tres línies, per agafar la blau fosc i desplaçar-nos fins a la de Plóshchad Revolutsii. La veurem detalladament a la propera entrada dedicada al metro de Moscou.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada