A la primera entrada dedicada a l'església del Salvador sobre la Sang Vessada, construïda entre 1.883 i 1.907 seguint el projecte de l'arquitecte Alfred Aleksándrovich Parland, vàrem mirar i admirar l'exterior del temple - una de les joies de Sant Petersburg -. Entrar-hi us deixarà bocabadats...
Com podeu veure a la fotografia anterior els mosaics són els grans protragonistes. És una de les col·leccions de mosaics monumentals més importants d'Europa. La propera fotografia de detall és del mosaic de la part inferior dreta de l'anterior.
L'espectacular interior del temple té 7.065 metres quadrats de superfície dels seus murs, columnes i voltes està coberta amb més de 600 mosaics. Per fer els esbossos van treballar-hi trenta-dos artistes... Es va convocar un concurs per triar el taller que faria els mosaics. El guanyador fou el taller d'Aleksandr i Vladimir Frolov. De la trentena d'artistes que treballaren en els esbossos cal destacar els pintors: Viktor Vasnetsov, Mijail Vasílievich Nésterov, Andréi Ryábushkin, Vasili Belyáev, Nikolai Jarlámov, S. Zhuravlev i N.Kharlamov.
Entre els anys 1.980 i 1.994 un equip de restauradors ddirigits pel pintor i expert en mosaics Shershnev, els netejà, restaurà i reféu els fragments perduts. Una feinada impressionant !
Als murs i les voltes hi ha representacions de la Bíblia que van des del Naixement fins a l'Ascenció de Jesús. Als pilars de la cúpula podem veure més de dues-centes icones de màrtirs, apòstols i homes venerables.
El mosaic de la cúpula és un espectacular pantocràtor que, com podeu constatar a la fotografia anterior i a la propera de detall, té les dues mans aixecades per beneir i no agafa els Evangelis amb la mà esquerra.
Curiosa representació perquè normalment en un pantocràtor es representa a Déu Totpoderós, senyor de l'Univers. assegut en un tron o de mig cos, amb mà dreta aixecada donant la benedicció i amb els Evangelis a la mà esquerra...
A la fotografia següent podeu veure, darrere de l'iconàtasi, l'absis principal, situat a l'est de l'església, que omple de llum el presbiteri gràcies als grans finestrals. Els mosaics no deixen cap racó sense decoració.
Gràcies al zoom de la càmera podeu observar atentament el mosaic que decora la volta de l'absis amb un gran protagonisme de les tessel·les daurades.
A la tercera i última entrada dedicada a l'església del Salvador sobre la Sang Vessada donarem un cop d'ull a l'iconòstasi i anirem a l'altre extrem del temple, l'oest, on ens espera un episodi de la història russa que dóna nom a l'església...
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada