Pàgines

diumenge, 15 de març del 2020

Cases singulars de Lleida ( 42 ).

Sortim de l'Hospital Universitari de Santa Maria, en el que hem gaudit dels edificis noucentistes obra de Joaquim Porqueres Bañeres i Jaume Mestre Fossas construïts entre 1.922 i 1.928 i dels Jardins de George Orwell, per continuar passejant per l'avinguda alcalde Porqueres direcció a la plaça Ricard Vinyes. Quan hi arribem continuem per l'avinguda de Balmes. A la cantonada amb el carrer Camp de Mart trobem la casa Ollé.


Projectada l'any 1.931 per l'incansable Francesc de Paula Morera i Gatell fou construïda per Ramon Ollé. Segur que us sorprendrà el cos cilíndric de la cantonada que havia estat coronada per una garita amb balustrades a les dues façanes, elements arquitectònics dels que actualment no formen part de l'edifici..


El senzill edifici noucentista ens regala un treball de ferro forjat a les baranes de les balconades i dels balcons arrodonits de la cantonada.


Si aixequem la mirada i ens fixem en el coronament de la casa Ollé, concretament en la cantonada cilíndrica, hi podem llegir : ANY-1932.


Continuem per Balmes direcció a la rambla d'Aragó. A la propera fotografia podeu observar, a la dreta, la Creu dels Tres Tombs; i a l'esquerra la propera casa singular a la que donarem un cop d'ull.


Es tracta d'un edifici comercial i d'habitatges, a la cantonada de la rambla d'Aragó amb el carrer Joan Baiget, construït l'any 1.932 seguint el projecte de l'arquitecte lleidatà Manuel Cases Lamolla ( 1.900 - 1.974 ). L'edifici té la catalogació de Bé Cultural d'Interès Local ( BCIL ).


A l'entrada "Cases singulars de Lleida ( 32 )" la Casa Cros, al número vint-i-vuit de la rambla de Ferran, fou la protagonista. L'edifici, amb una història agitada durant la Guerra Civil, és obra del mateix arquitecte. Si voleu recordar-la cliqueu a l'enllaç anterior.


L'edifici mostra una clara geometrització de les façanes, comuna en l'arquitectura déco. A la fotografia anterior podeu veure la façana del carrer Joan Baiget amb les balconades i balustrades del primer pis i els vint-i-un balcons de les altres tres plantes. A la fotografia de detall següent, del coronament, podeu llegir l'any de construcció: 1.932.  


Als baixos trobem les grans portalades dels establiments comercials i l'accés a l'edifici. Des de la plaça Cervantes l'edifici es mostra espectacular dominant el xamfrà. Cal destacar la fàbrica arrebossada i pintada, la pedra i el treball de forja i ornamentació.


La propera fotografia de detall és de la llanterna octagonal que corona el xamfrà. Aquesta torreta té una finestra a cada cara del prisma amb la funció d'omplir de llum l'interior.


Baixant uns metres per la rambla d'Aragó trobarem, a la dreta, el carrer Ramón y Cajal. Al número vuit ens espera un edifici d'habitatges construïts als anys 30 del segle XX que conserven en molt bon estat el traçat de la façana.


És el tercer edifici, per la dreta, de la fotografia anterior. Al segon edifici hi havia l'enyorat cinema Bahia que projectà grans pel·lícules entre 1.948 i 1.990. La fotografia següent de detall permet apreciar els motius triangulars esgrafiats als ampits de les petites tribunes. Una de les petites mostres déco de la nostra ciutat.


Continuem baixant per la rambla d'Aragó i a la cantonada amb el carrer Canonge Brugulat trobem l'últim edifici de l'entrada d'avui.


A l'edifici noucentista d'habitatges, construït als anys vint del segle passat, podeu constatar com les seves tribunes, amb les seves balconades i balustrades del primer pis i del segon -sobre les tribunes-, són les protagonistes de la façana de la rambla d'Aragó.


La façana del carrer Canonge Brugulat és més senzilla però també amb una simetria perfecta. A la part central les quatre finestres rectangulars ( una per planta ) estan flanquejades per finestres ovals, que a la vegada ho estan  per balconades i després- a la segona i tercera planta- finestres amb rajola vidrada blava l'ampit. Els balcons del primer pis dels extrems de la façana tenen balustrades de pedra.


La propera fotografia mostra detalladament una de les sis finestres ovals de la part central de la façana més desconeguda d'aquest edifici.


A pocs metres, només cal creuar la rambla d'Aragó, trobarem la propera casa singular que en una de les seves façanes conserva un tram de la muralla de l'època feudal...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada