Pàgines

dimarts, 23 de juny del 2020

Al cor de Solsona ( 9 ).

Després de donar un cop d'ull a Cal Planes, un edifici construït al 1.882 per R.Torregassa que entre mitjans dels anys 60 i principis dels 80 del segle passat decorà les seves façanes amb fòssils, continuem per la travessia de Sant Josep de Calassanç que ens deixarà a la Plaça Major. Baixem la costeruda plaça i quan arribem al carrer de Sant Miquel, on hi ha Cal Metge Baixas - un edifici del segle XVIII - girem a l'esquerra i seguim passejant pel carrer de Sant Cristòfol.


On ens troben els carrers de Sant Cristòfol, Sant Nicolau i Terceries hi ha Ca l'Adroguer Nou, un edifici entre mitgeres del 1.517 que ens observa atentament.


L'abril del 2.014, a les entrades titulades "Adroguers ( 1 ) " i " Adroguers ( 2 ) ", vàrem visitar virtualment aquesta antiga adrogueria fundada al 1.870 gràcies a la gentilesa de Francesc Feu i Boix - quarta i última generació d'adroguers-. A la propera fotografia podeu veure al Francesc a la seva màgica botiga centenària.


L'adrogueria ja no existeix, però la nova proposta basada en productes de proximitat, vins, entrepans, tapes d'ibèrics, cafeteria, vermuteria, gourmet i viniteca ha respectat l'antic establiment.
El passat vint-i-dos de març, a l'entrada "Guardó per Cal Adroguer Nou" hi vàrem tornar entrar per veure el premi que li havia atorgat al novembre la Generalitat de Catalunya en la categoria de comerços amb 100 anys o més d'història. Una sèrie de fotografies ens mostraven, comparant les dues propostes comercials, com la nova botiga conserva l'essència de l'antiga adrogueria. Si ho voleu recordar cliqueu l'enllaç anterior.


A la fotografia anterior podeu veure a la part superior dreta, la imatge de la Immaculada Concepció, patrona dels adroguers. La propera fotografia és del mateix lloc fa cinc anys, amb la Immaculada Concepció i , amb ciris penjant en el lloc del rellotge.


Quan visiteu Solsona us torno a recomanar que reserveu una part del vostre temps per gaudir tranquil·lament  de la rebotiga, avui transformada en un acollidor espai on assaborir la selecció de productes que ofereix el nou negoci.


Ca l'Adroguer Nou, amb catalogació de Bé Cultural d'Interès Local ( BCIL ), s'edificà en tres èpoques diferents. Té un soterrani - amb un antic forn - , planta baixa, tres pisos i terrat. La façana de la planta baixa i del primer pis és de pedra, i la resta de morter de ciment esgrafiat. Entre les dues finestres del primer pis hi ha un anunci de ceràmica vidrada amb una curiosa història. Si la voleu recordar només cal que cliqueu el proper enllaç " Adroguers ( 1 ) " ...


A la rebotiga us deixarà bocabadats l'antiga fotografia de l'adrogueria en la que també podeu veure la imatge de la patrona dels adroguers , la Immaculada Concepció, acompanyada de molts ciris.


Al sortir de Ca l'Adroguer Nou, a la dreta podem veure la llinda de la porta d'entrada - del 1.673-  del magatzem de l'adrogueria , que el Valentí Feu - pare d'en Francesc Feu -  col·locà en aquesta porta perquè els solsonins ens poguessin gaudir. És una de les primeres referències que es conserven del símbol de la ciutat: el Sol de Solsona, i té la catalogació de Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català ( BIPCC ).


Deixem l'antiga adrogueria per continuar passejant tranquil·lament pel carrer de Sant Nicolau. Quan trobem el carrer de Sant Llorenç girem a l'esquerra fins arribar a la travessia dels Dominics, on Sant Domènec ens espera impacient...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada