Pàgines

dijous, 6 d’agost del 2020

Romànic andorrà ( 2 ).

Després de visitar virtualment l'església de Santa Coloma i l'espai Columba al nucli de població de Santa Coloma ( parròquia d'Andorra la Vella ), anem per la CG-1 fins a Escaldes-Engordany per agafar la CS-200 que s'enfila muntanya amunt fins al llac d'Engolasters ( ja a la parròquia d'Encamp ). Abans d'arribar-hi trobem una de les mostres més belles del romànic andorrà, l'església de Sant Miquel d'Engolasters.


Si a Santa Coloma és fàcil aparcar, a Sant Miquel us costarà una mica. És una petita església del segle XII d'una sola nau, amb un absis semicircular i un campanar de planta quadrada ( molt gran si el comparem amb la resta de l'església ) de 17,5 metres s'alçària coronat per una coberta piramidal de pissarra .


El campanar, adossat al mur nord, és obra del mateix mestre que el de Santa Coloma. A la propera fotografia podeu veure, a l'esquerra, la decoració amb els arcs cecs  de l'absis, i a la dreta la base monolítica del campanar.


Els tretze arcs cecs que decoren el petit absis estan força erosionats perquè l'església està construïda amb pumicita ( popularment coneguda com pedra tosca, una roca d'origen volcànic molt porosa )  i morter de calç.


Als tres pisos superiors del campanar hi ha als quatre vents dotze finestres geminades ( de dues obertures, separades per una columna central anomenada mainell ) emmarcades per un fris de tres arcs cecs, com podeu constatar a la propera fotografia.


Al mur sud trobem la porta d'accés. Només entrar el protagonisme és per les pintures murals de l'interior de l'absis, una reproducció exacta de les pintures murals romàniques originals que es conserven al Museu Nacional de Catalunya ( MNAC ).


Les pintures de l'absis de Sant Miquel d'Engolasters foren adquirides per la Junta de Museus de Catalunya durant la campanya de 1.919-1.923. Alarmats pel que havia passat amb l'església de Santa Maria de Mur l'any 1.919, en la que les seves pintures murals romàniques es vengueren, arrencaren i traslladaren al Museum of Fines Arts de Boston, la Junta de Museus dugué a terme una campanya per salvar el romànic del Pirineu.


Del 1.919 al 1.923 es van comprar, arrencar amb la tècnica del strappo i traslladar a Barcelona per salvaguardar el pat4rimoni amenaçat.
Al centre de la fotografia anterior podeu veure la màndorla ( el marc o aurèola en forma d'ametlla ) amb la figura de Crist, beneint amb la mà dreta i amb el Llibre de la Vida a la seva mà esquerra. La màndorla està envoltada pel tetramorf, una representació iconogràfica formada per quatre elements.


El tetramorf més difós és el cristià en el que es representen els quatre evangelistes: Mateu, Marc, Lluc i Joan. A la fotografia anterior podeu veure un detall de la part dreta del tetramorf. Sota l'àguila que representa a sant Joan, un àngel porta un medalló amb el lleó, símbol de sant Marc.


A l'esquerra del tetramorf l'àngel duu un medalló amb la representació d'un brau - símbol de sant Lluc -, però damunt seu no hi ha sant Mateu sinó l'arcàngel sant Miquel a qui està dedicada l'església ( fotografia anterior de detall ).


A l'alçària de les finestres de l'absis trobem representats diferents apòstols. A la fotografia anterior de detall ,de la banda esquerra de la finestra, el de la dreta és sant Pere perquè a la seva mà  duu les claus. A la propera fotografia, de la banda dreta de la finestra, estan representats sant Pau i sant Andreu.


Deixem de mirar i admirar la reproducció de les pintures murals i observem un moment la senzilla nau de l'església, amb sostre de fusta sobre el que hi ha lloses de pissarra.


Al mur oest ( el de la fotografia anterior ), al segle XX, s'obrí una nova porta d'accés i es tapià la que hi havia al mur sud. Al costat de la nova porta s'obrí una finestra per veure l'església quan està tancada. A la darrera restauració es va tornar a obrir la porta del mur sud ( l'original ) i s'eliminà la del mur oest. Adossat a la nau hi ha un porxo afegit posteriorment.
Deixem el petit nucli d'Engolasters, baixem a Escaldes-Engordany per continuar per la CG-2 fins a la parròquia d'Encamp, concretament al nucli de població de les Bons on ens espera l'església de Sant Romà.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada