Pàgines

dissabte, 22 d’agost del 2020

Romànic andorrà ( 3 ).

Baixem per la serpentejant CS-200, després de gaudir de sant Miquel d'Engolasters, fins a Escaldes-Engordany per continuar per la CG-2 fins al nucli de població de Les Bons a la parròquia d'Encamp.


Quan aparqueu el cotxe i alceu la mirada entendreu que caldrà enfilar-se al turó per conèixer el conjunt històric de Les Bons. Pujar-hi és tornar a l'època medieval. Coronant el turó trobareu una torre de defensa de quatre pisos ( el vestigi més important del poc que queda del castell )  i l'església romànica de sant Romà.


El nucli de població de Les Bons apareix documentat l'any 1.162. El 23 de gener de 1.164 fou consagrada l'església de sant Romà. La petita església, que sembla sorgir de la roca, és d'una sola nau, de planta rectangular i un petit absis semicircular decorat amb un fris d'arcs cecs i tres lesenes.


L'accés a l'església es situa al mur oest. Abans d'entrar-hi trobareu un porxo afegit l'any 1.589. Sant Romà té un campanar de cadireta de dos ulls.


Només entrar al temple veureu la petita nau coberta amb volta de canó reforçada per un parell d'arcs torals ( també anomenats arcs de faixó ), un recolzat en dos pilars rectangulars i l'altre en dues columnes.


Malauradament les pintures murals que veureu són un còpia de les originals que es conserven al Museu Nacional de Catalunya ( MNAC ). Les pintures les va fer al segle XII el Mestre de santa Coloma.


Lluís Plandiura i Pou fou un important industrial, gran col·leccionista d'art i diputat al Congres ( nomenat Comissari Reial de Belles Arts ). Com a col·leccionista va reunir milers d'objectes de totes les èpoques. Creà un museu a casa seva que mostrava a tothom interessat per l'art. L'any 1.932 els seus negocis de canya de sucre van patir una greu crisi econòmica. Vengué la seva col·lecció a la Junta de Museus de Barcelona per 7.000.000 de pessetes. Penseu que al MNAC hi ha més de 1.300 obres de la col·lecció Plandiura...
Una d'aquestes són els dos fragments de pintures murals de la decoració absidal de l'església de sant Romà: el registre dels apòstols i la volta.


A la fotografia anterior de detall podeu veure, d'esquerra a dreta, a sant Andreu ( que duu una creu ), Maria ( amb el calze ) i sant Pere ( amb les claus a la seva mà esquerra - tapades pel crucifix però que apreciareu perfectament a la sisena fotografia ). A la dreta de la finestra central de l'absis hi ha sant Pau i sant Jaume que duen rotlles.
El fragment inferior de la volta representa a Crist en Majestat ( Maiestas Domini ), iconografia típica de l'art romànic. Dels símbols del Tetramorf només s'ha conservat ( a l'esquerra de la propera fotografia ) el brau que representa a sant Lluc.


Malauradament al segle XVI es van repicar part dels murs ( carregant-se les pintures murals dels segle XII ) per tornar-los a pintar seguint la tradició gòtica. Les podeu veure a la part superior de la fotografia anterior - sobre el fragment del Crist en Majestat -, i a la fotografia següent on sant Pere obre les portes del paradís als elegits.


Abans de sortir de l'església, sobre la porta, hi ha el retaule del segle XVI de tradició gòtica dedicat a sant Romà d'Antioquia de l'escola del Mestre de Canillo. Originalment situat al presbiteri tapava les pintures murals romàniques.


Baixem el turó que acull el conjunt històric de Les Bons. Agafem el cotxe i tornem per la CG-2 fins a Escaldes-Engordany on anirem a la dreta per la CG-3 fins a La Cortinada, un nucli de població situat a la parròquia d'Ordino, on visitarem virtualment l'església de sant Martí i Cal Pal.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada