Pàgines

diumenge, 17 de gener del 2021

La Torre de Vallferosa.

Avui en la nostra passejada virtual viatjarem fins al terme municipal de Torà format, a més a més del nucli urbà, per set entitats de població: Cellers, Claret, Fontanet, Llanera, Sant Serni, Vallferosa i l'Aguda. Malgrat estar situat administrativament al nord-est de la comarca de la Segarra, Torà i Biosca voldrien passar a formar part del Solsonès.
Pujant per la LV-3005 trobarem un indicador a la dreta en el que podem llegir Vallferosa 1. Quan comencem a baixar per la sendera del Barranc de Quadros molt aviat ens sorprèn la Torre de Vallferosa ( a l' esquerra de la propera fotografia ) i el campanar de l'església de Sant Pere de Vallferosa ( a la dreta ).


Aquesta espectacular torre de guaita fou construïda, aproximadament, l'any 970. Les torres de vigilància estaven connectades visualment amb l'objectiu de controlar els territoris conquerits als sarraïns. És una obra mestra de l'arquitectura militar europea del segle X.


La porta d'entrada a la torre està situada a un nivell d'un primer pis. Una escala de fusta en permet, actualment, l'accés ( la podeu veure a la dreta de la fotografia anterior ). Els soldats utilitzaven  una escala de corda per pujar i baixar de la torre, que enrotllaven fent gairebé impossible entrar-hi.


La torre, de trenta-tres metres d'alçària, està formada per dues estructures: una d'interior i una d'exterior. L'estructura interior és de planta circular i secció troncocònica. Hi havia un dipòsit de sis metres de fondària cobert per una cúpula.


L'estructura exterior, folre de l'estructura interior, està feta de maçoneria i morter. Malgrat el pas dels segles. ( recordeu que estem davant d'una construcció mil·lenària ), conserva part de l'arrebossat original.
A la propera fotografia podeu veure projectada l'ombra de la Torre de Vallferosa sobre el bosc del  Barranc dels Quadros.


L'espectacular torre està coronada amb merlets. A la part superior, gairebé a tocar dels merlets, podeu observar una sèrie d'espitlleres amb arc de ferradura que alternen dues alçàries diferents.


Quan ens enfilem a l'estructura de fusta que permet l'entrada a la torre podem observar l'atrotinada torre del campanar, de planta quadrangular, de l'església de Sant Pere de Vallferosa. A la propera fotografia de detall constateu l'estat de la balustrada que la corona...


Al costat de la torre ens està esperant l'esgavellada església d'estil barroc que substituí la primitiva església medieval de la que no en queda cap resta. A la llinda de la porta podem llegir la data 1.698.


L'església, ( d'una sola nau, amb capelles laterals i cripta ), no té teulada i està en estat ruïnós. Es conserven eles parets perimetrals, la torre campanar, els arcs torals ( arcs transversals a la nau que sostenien la volta ) i l'arc rebaixat sobre el que descansava el cor ( desaparegut ).


Afortunadament a la Torre de Vallferosa no li ha passat el mateix que a l'església de Sant Pere, que és "700 anys més jove". És gairebé un miracle que hagi arribat als nostres dies en un estat que ha permès la seva restauració i estudi.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada