Pàgines

dimarts, 17 d’agost del 2021

Postals antigues de Solsona a l'Arxiu Gavín ( i 2 ).

A la primera entrada dedicada a les antigues targetes postals de Solsona, custodiades a l'Arxiu Gavín de les Avellanes, vàrem aturar la nostra passejada virtual davant del Portal del Castell. Travessant els vuit metres de llargària de l'antic portal construït al segle XIV i reconstruït al 1.740 sortim del nucli antic de Solsona i trobem el passeig de Sant Antoni Maria Claret. Però abans de continuar ens girem i donem un cop d'ull a un dels portals que queden de l'antiga muralla de la ciutat.


A la primera targeta postal d'avui podem veure alguns dels primers edificis del que es considera el primer eixample de la ciutat de Solsona, el Camp del Jalmar. El text de la postal: " Nº 2 - Solsona. Paseo de San Antonio Mª Claret. Ediciones Dach. Vert".


A la part superior central podeu veure el Castellvell, i a la dreta de la fotografia , tapada parcialment per les capçades dels arbres del passeig, la Casa Joan Roure edifici que ocupava la parcel·la número dos del Camp del Jalmar, i que l'any 2.019 afortunadament es rehabilità. A les dues properes fotografies podeu veure l'edifici abans i després de la rehabilitació.



Baixem virtualment pel carrer Vall Fred per aturar-nos davant de la joia modernista de la ciutat de Solsona, l'Hotel Sant Roc, construït entre els anys 1.915 i 1.919. A la part del darrere  de la targeta postal podem llegir: " Solsona nº 11 Hotel San Roque. Ediciones Zerkowitz". A la dreta de l'hotel podeu veure aparcats tres cotxes de línia, i a la dreta de la postal, de color vermell, un antic sortidor de gasolina o gasoil.



Continuem passejant pel carrer de Sant Llorenç i, al trobar la travessia dels Dominics, girem a l'esquerra on trobarem el Palau Llobera un edifici del 1.411 que actualment acull el Consell Comarcal del Solsonès. A la targeta postal podem llegir: " 4-Solsona Pati gòtic casal dels Lloberes ( davant ) Fototipia Thomas Barcelona. Vda i fill de M.Viladrich ( darrere )".



Ara ens cal "caminar" una mica més. Primer tornem a l'avinguda de la Mare de Déu del Claustre i quan trobem a l'esquerra el carrer Pujada del Seminari, l'enfilem fins arribar al Seminari Major. Aquesta és l'última targeta postal dels edificis singulars que he trobat a l'arxiu Gavín. Al text, darrere de la postal, podem llegir: "Capilla Seminario Mayor. Talleres A.Zerkowitz fotógrafo. Barcelona. Ed B. Subirà".


Després de les targetes postals dedicades als edificis singulars continuarem amb les que ens mostren el folklore de la petita ciutat de la Catalunya Central. Començarem amb les dels gegants. La més antiga que he trobar és del 1.917. El text: " 18-Solsona Els gegants ( davant ) Tarjeta Postal Fototipia Thomas Barcelona ( darrere ) ".


De la targeta postal següent, gràcies a la gentilesa de Jaume Tarrés Pujol, puc explicar-vos que fou elaborada l'any 1.956 per la casa Soberanas i l'edició es va fer a petició de la casa M.Viladrich. La casa M.Viladric és l'origen de les llibreries Pellicer. La fotografia, feta davant del Palau Episcopal, és dels Gegants de la Coronació del 1.956.


Per aquesta celebració es van construir uns nous Gegants Vells. El Gegant Jove es reformà, van fer-li un nou cap i s'aprofità part del Gegant Vell del 1.940 per vestir-lo. El vestit de la Geganta Jove és nou. La desproporció dels nous Gegants Vells no agradà gens als solsonins. En aquella festa de Coronació de la Mare de Déu del Claustre es musica un ball als Óssos i es crea el ball de l'Àliga.


La fotografia de la propera targeta postal està feta a la Plaça del Palau Episcopal. Darrere dels gegants hi ha la Plaça Major. És del 1.962 i davant dels Gegants Vells i els Gegants Joves hi ha els Gegantons de l'Ajuntament fets per Manel Casserras i Boix l'any 1.959. A la part del darrere de la targeta postal podem llegir: " Solsona-5 Comparsa de Gigantes. Foto Color Raymond S.A. Tarragona ".


Per acabar amb les targetes postals dedicades al gegants la següent és del 1.965 i el flabiolaire que surt a la fotografia era Ramon Capdevila. A la part del darrere podem llegir: "19. Solsona. Gigantes de la ciudad".


A la propera fotografia podeu observar als gegants de Solsona a l'interior del cancell de la catedral el plujós Corpus del 2.008. Pel finestral es veu part de les restes de l'antiga portalada romànica que fou substituïda, seguint les instruccions del bisbe de Solsona Rafael Lasala i Losela, l'any 1.780 pel cancell neoclàssic...


A la propera targeta postal, editada l'any 1.968, podem llegir darrere: " Solsona - 46 Els trabucaires. Foto color Raymond Tarragona ". L'historiador, cartòfil i investigador solsoní Jaume Tarrés Pujol m'explicà que el mestre geganter Manel Casserras i Boix ( que també era sastre ), feia poc que havia fet els vestits nous dels trabucaires. "L'escena" dels trabucaires defensant el Castellvell es fotografià on acaba d'enfilar-se el camí enllosat entre els anys 1.310 i 1.320. El vescomte de Cardona ordenà aquells anys fer les reformes necessàries per transformar el castell en palau gòtic.


Solsona era l'única capital de comarca on encara hi havia el nunci o pregoner que anunciava els bans de l'Ajuntament i les defuncions. La fotografia de la propera targeta postal, on es veu al nunci amb la trompeta a la mà dreta i el ban a l'esquerra, es va fer al carrer Llobera. Darrere del nunci hi ha el Portal de Llobera, un pas de vianants i rodat que data del 1.697. A la part superior de l'antic portal podeu veure la capella de Santa Anna, del segle XVIII , patrona de la noble família Llobera. Altra vegada gràcies a Jaume Tarrés puc explicar-vos que la fotografia és de Josep Boix. La targeta postal és la número quatre de la sèrie editada l'any 1.992 per cal Pellicer i Solsonès Invita... Al darrere de la postal podem llegir: " El Solsonès Invita... Nº 4 Solsona Porta Llobera". Joan Isanta, l'últim nunci de la ciutat, es jubilà fa quatre anys i aquesta figura s'ha perdut. Ja no el veurem mai més pels carrers de Solsona...


Tanco la segona i última entrada dedicada a les antigues targetes postals de Solsona custodiades a l'Arxiu Gavín de les Avellanes amb la típica postal amb diferents fotografies de la ciutat amb el text " Recuerdo de...".


Al davant podem llegir: "Recuerdo de Solsona" amb la fotografia de la Mare de Déu del Claustre al centre i , en el sentit de les agulles del rellotge: el portal del Pont, el Palau Episcopal, el Seminari i la plaça de Sant Joan. A la part del darrere de la targeta postal llegim: " nº 23 Solsona. Ntra Sra del Claustro y diversos aspectos de la ciudad. Raymond. Tarragona".
Apropeu-vos al Monestir de les Avellanes i un cop a l'Arxiu Gavín demaneu a Josep Sansalvador que us deixi consultar les postals del vostre poble o ciutat. Segur que quedareu bocabadats.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada