Pàgines

dimarts, 12 d’octubre del 2021

La catedral dels blanquers...

Tornem avui a la comarca de l'Anoia on vàrem visitar a l'entrada del maig del 2.014 "Molins paperers" el Museu Molí Paperer de Capellades, municipi paperer en el que encara podem trobar-hi quinze molins. La documentació explica que des del segle XIII es fa paper a Capellades.


Quatre anys després, al desembre del 2.018 a l'entrada "Al costat de la Casa de Fusta ( i 2 )", us explicava que el mercat del Pla de Lleida era l'eix vertebrador del projecte malauradament desaparegut  Districte Mercat del Pla. Cada primera quinzena de mes diferents marques del món de la moda oferien els seus estocs amb uns descomptes importants. 


Gràcies al projecte, a més a més de l'activitat econòmica generada, els lleidatans tornaven a omplir aquesta part de la ciutat. Les botigues efímeres del Districte Mercat del Pla seguien la filosofia del Rec.0 d'Igualada, però obrint tots els mesos de l'any.


L'empresa catalana Rec Stores, impulsora de projectes com Rec Experimental Stores, organitzadors des del 2.009 del Rec.0 d'Igualada, gestionà com a Jamstores el reformat Mercat del Pla. Però la reeixida experiència igualadina de transformar en espais de moda efímers les antigues fàbriques tèxtils i adoberies del barri del Rec, a Lleida només va durar tres anys.
Tornem al barri del Rec per observar atentament algunes d'aquestes antigues adoberies i conèixer la seva dilatada història.

Cal Sabaté és una adoberia d'estil modernista iniciada l'any 1.912 i acabada al 1.919. A la propera fotografia podeu veure part de la façana del carrer del Doctor Joan Mercader. A questa part de l'edifici té planta baixa, dos pisos i terrat. 
A la dreta d'aquet edifici hi ha Cal Boyer, edificat entre 1.897 ( nau vella ) i entre 1.919-1.929 la quadra nova ( segona nau ). Aquesta fàbrica tèxtil, coneguda com a "Vapor Nou", acull actualment el "Museu de la Pell i Comarcal de l'Anoia". Però tornem a Cal Sabaté, protagonista de l'entrada d'avui.


La fotografia següent, de la cantonada del carrer del Doctor Joan Mercader amb el carrer del Sol, ens recorda la torre d'un castell. Com podeu veure a l'esquerra de la propera fotografia, quan comencem a baixar pel carrer del Sol Cal Sabaté l'ampliació del gran edifici es va fer amb menys alçària ( planta i primer pis ).

 
A la fotografia següent podeu veure aquest part més baixa de Cal Sabaté. A tot l'edifici destaquen el maó vist i el treball de forja de les obertures.


Cal Sabaté fou el primer gran edifici industrial d'estil modernista que es va construir a Igualada. A la propera fotografia podeu observar una de les petites portes del carrer de Sol.


Josep Ros i Ros, l'arquitecte que construí l'antiga adoberia, pertany al que s'ha anomenat "segona generació d'arquitectes modernistes" que es van titular entre 1.906 i 1.911. Les seves obres cal situar-les entre el modernisme i el noucentisme.
La fotografia següent de detall es d'una de les petites finestres de la planta baixa del carrer del Sol. Podeu veure com es combinen perfectament els treball en maó vist i de forja.

Ros projectà l'adoberia Cal Sabaté al gener del 1.912 i amplià el projecte als anys 1.913 i 1.919. La promotora fou Carme Ferreny Sabater filla d'uns fabricants d'Igualada i esposa de Josep Sabaté Duran potentat industrial pelleter igualadí.
Deixem el carrer del Sol per tornar al carrer del Doctor Joan Mercader per observar detalladament l'espectacular façana modernista. Entre la porta i la finestra de la planta baixa trobem la placa que podeu veure a la propera fotografia en la que podem llegir: "Cal Sabaté. Adoberia d'estil modernista ( 1.912 - 1.919 ). Coneguda popularment per la "catedral dels blanquers". L'edifici modernista està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local.


L'obra més coneguda de Josep Ros i Ros és la de les caves Freixenet de Sant Sadurní d'Anoia, que trobareu al costat de l'estació de ferrocarril. Un projecte del 1.927.


El treball amb maó vist, que trobareu a les obertures, arcs, llindes, cantonades... embelleix clarament l'antiga adoberia. El maó per construir i per decorar ens pot recordar l'estil neomudèjar.
A la fotografia anterior podeu contemplar l'exel·lent treball amb maó vist a les obertures de la primera i segona planta i a la barana del terrat. La fotografia següent ens mostra la bellesa d'una de les quatre finestres de la planta baixa amb la forja i el maó vist.


Si visiteu Cal Sabaté un un dia feiner, quan us apropeu a les finestres constatareu que la centenària adoberia encara té activitat industrial. Cal Sabaté, la "catedral dels blanquers", avuí acull Morera Pell S.L que continua la tradició adobera d'aquest espectacular espai arquitectònic. Gràcies a la gentilesa de Toni Morera puc mostrar-vos les dues properes fotografies de la seva pàgina web. Aquesta societat mercantil va ser fundada l'any 1.995 però la família Morera són adobers des de 1.920. Quatre generacions treballant la pell.


Font fotografia: web Morera Pell S.L
 
La primera generació d'adobers Morera feien cuir per sola de sabata, però ala anys seixanta del segle passat es dedicà a l'adob de serratge i posteriorment a la fabricació de marroquineria, calçat i cinturó.


Font fotografia: web Morera Pell S.L
 
A les dues fotografies anteriors podeu veure l'assecador de buit MecGiant fabricat per Mec Man. El proper vídeo mostra com l'immens assecador de buit es desmuntat al petit municipi italià de Lugo di Vicenza de la regió del Véneto, carregat en un camió de gran tonatge, transportat a Igualada i instal·lat a la catedral dels blanquers. 

     

Deixem Cal Sabaté per passejar tranquil·lament pel barri del Rec fins al nostre proper objectiu. Baixant pel carrer de Sol, girem a la dreta pel carrer Sant Faust. Quan trobem el carrer del Rec, anem a l'esquerra, i a també a l'esquerra al trobar la baixada de la Unió. Allà ens espera l'adoberia de Cal Granotes que visitarem aviat.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada