Pàgines

diumenge, 21 de novembre del 2021

La cabana d'Aspa.

A l'entrada anterior vàrem observar atentament el Castell Palau d'Aspa. Avui visitarem una construcció de pedra seca sorprenent, la cabana d'Aspa. Sortim del poble per la LV-7021 i anem a l'esquerra, direcció Artesa de Lleida. Pocs metres després del quilòmetre set girem a l'esquerra i anem pel camí de l'esquerra seguim pel camí atents als indicadors verds amb el text Cabana de volta d'Aspa ( text incorrecte perquè la cabana no és de volta sinó de falsa cúpula ). Després d'un quilòmetre i mig, l'ample camí de terra es torna més estret i comença a baixar. Trobarem una desviació a l'esquerra pocs metres abans de la cabana. És un bon lloc per deixar el cotxe i no molestar a ningú. Un espai que amaga el perquè de la cabana...
 
 
Al cartell groc podem llegir "¡¡ Atención abejas !!" i al fons de la fotografia anterior podeu veure els ruscos. Però aquest ofici no té relació amb l'origen de la cabana.
Faig mitja volat per mostrar-vos on he deixat el cotxe. A tocar, les marques a la roca ens donen pistes de la feina que es feia en aquest espai.

A l'esquerra del cotxe, a la roca, trobarem una sèrie de fileres amb uns estranys forats perfectament alineats que ens donen una pista...

Baixo a la part inferior per ajudar-vos a entendre què són aquests misteriosos forats. A les dues properes fotografies podeu veure les cicatrius a la roca fetes pels picapedrers.

Hem deixat el cotxe en la pedrera que hi havia al bancal superior de la cabana que fou construïda pels picapedrers quan van començar a treballar-hi a finals del segle XIX principis del XX. La cabana era el seu aixopluc. Tornem al camí i ràpidament la cabana de planta circular ens deixa bocabadats. 


El passat mes de setembre vàrem començar una sèrie d'entrades dedicades a la Ruta de la Capona, us fascinant itinerari circular de només tres quilòmetres al terme del Pla de Santa Maria. La majoria de les barraques que hem vist, i que veurem en aquesta ruta, tenen coberta de falsa cúpula, però a les terres de Lleida aquest tipus de coberta s'emprava poc.


El plafó informatiu que hi ha a la dreta de la cabana, amb el títol Cabana de falsa cúpula, comença explicant-nos que aquesta és una de les cabanes més singulars del Segrià i les Garrigues pel tipus de coberta, la falsa cúpula. Quan entrem al seu interior la veureu i us explicaré la tècnica constructiva.


Al llibre del 2.005 de Pagès editors "Inventari de cabanes de volta, balmes murades i aljubs. Les construccions de Pedra Seca", de Fèlix Martín i Vilaseca i Josep Preixens i Llevadot, podem llegir a la pàgina 253 la fitxa d'aquesta cabana.

Diu el text: " 2 Aspa. Partida Devesa. Cabana amb coberta de falsa cúpula. Propietari: Providència Barberà. Mides: alt 5,80 metres, ample 3,10 metres / 7, 54 metres quadrats ".

 
A les tres fotografies anteriors podeu veure la porta de la cabana amb la gran llinda de pedra acompanyada d'un arc de descàrrega triangular.
A la fotografia següent, a més a més de la porta podeu observar els petits contraforts laterals allà on hi ha més desnivell. Aquests contraforts i els suports de la paret posterior, consoliden la cabana al terreny.


Pujo un moment al bancal superior, on hi havia l'antiga pedrera, per observar la part superior de la cabana a vista d'ocell.


El zoom de la càmera fotogràfica ens permet veure detalladament el petit cimadal que corona la cabana de falsa cúpula d'Aspa.


Tornem a la cabana per entrar-hi. Quan mirem la ports des de l'interior descobrim que, a més a més de la llinda de pedra i l'arc de descàrrega triangular, una branca ajuda a suportar l'estructura de pedra seca.


Aixecant la mirada des del centre de la cabana, podem mirar i admirar la coberta de falsa cúpula, estranya a les terres de Lleida. El text del plafó informatiu explica molt bé com es fa una coberta de falsa cúpula : " La construcció es va fer amb blocs de pedra irregular, de grans dimensions, a través de l'aproximació de les filades que es van sobreposant unes a sobre les altres en posició horitzontal, una mica inclinades per decantar l'aigua de pluja. Cada filada sobresurt una mica cap al centre de la cabana, formant anelles de pedra de radi decreixent fins que s'arriba a la cúpula, que queda tancada amb lloses ".


Abans de sortir de la cabana d'Aspa m'ha semblat veure un moment als picapedrers asseguts esperant que escampi el ruixat...


Sortim de la cabana i continuem baixant pel camí de terra que es va estrenyent fins transformar-se en una petita sendera.


En pocs minuts passejant deixarem el terme municipal d'Aspa per entrar al d'Alfés on, en una petita balma propera al riu de Set a la que ens enfilarem, viatjarem en el temps fins al neolític...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada