Pàgines

dissabte, 11 de desembre del 2021

L'ermita de Sant Miquel.

Avui tornem a la Pobla de Cérvoles, a la comarca de les Garrigues, per observar detalladament la petita ermita de Sant Miquel, de planta rectangular. Fou construïda, segons la tradició, on es trobà la imatge de la Mare de Déu de la Jonquera
 
 
El document fundacional de l'ermita explica que l'edifici es va construir per acollir la devoció a la Verge trobada de la Jonquera. El vint-i-dos de gener de 1.727 es demanà llicència a Poblet per edificar un nou temple que s'acabà al març de 1.731. L'església parroquial de Santa Maria de la Jonquera es va construir per substituir el temple romànic de dimensions més reduïdes.
Gairebé a tocar de l'ermita de Sant Miquel hi ha l'església de Santa Maria de la Jonquera, que podeu veure a la fotografia següent darrere de l'Ajuntament.


A l'esquerra de la fotografia anterior i a la propera de detall podeu veure l'ecultura de Miguel Ángel González " La paraula banya la Terra talment l'aigua i els oceans", un homenatge a Josep Espasa i Anguera ( Pobla de Cérvoles 1.840 - Barcelona 1.911 ), fundador amb el seu germà Pau de l'editorial Espasa i impulsor de la prestigiosa Enciclopèdia Espasa.


La fotografia següent, del llegat Dolors Moros 2.010 format per més de 1.200 plaques de vidre, és un còpia digital del negatiu original de vidre "Gent davant l'ermita de Sant Miquel de la Pobla de Cérvoles ( les Garrigues )"  de Baldomer Gili i Roig ( 1.873 - 1.926 ). Baldomer fou un pintor, dibuixant i fotògraf lleidatà. Des del 1.900 Gili i Roig sempre anava amb la seva càmera fotogràfica. Moltes de les fotografies que feia eren la base dels seus dibuixos i pintures. Com podeu veure a l'antiga fotografia a la fornícula de l'ermita hi ha una estàtua.


Font fotografia: "Baldomer Gili i Goig. Museu Morera, llegat Dolors Moros 2.010"
 
Quan la imatge de la Mare de Déu de la Jonquera fou traslladada a l'església parroquial l'ermita canvià l'advocació a la Mare de Déu de la Jonquera per la de Sant Miquel Arcàngel.


A la fotografia anterior podeu veure la Mare de Déu de la Jonquera, una reproducció que s'encarregà l'any 1.939 a un taller olotí perquè la talla romànica original es va perdre l'any 1.936. Maria està asseguda, amb el Nen Jesús ( que sosté un llibre  ) sobre la cama esquerra. La tradició diu que la van trobar entre matolls de jonc, per això té el nom de la Jonquera.
Però deixem l'església parroquial per tornar a l'ermita de Sant Miquel. Avui tindrem sort perquè hi podrem entrar.


Pugem els tres graons de la petita escalinata per apropar-nos a la porta. Com podeu veure a la fotografia anterior la clau ja té una colla d'anys i cal una bona butxaca per guardar-la.
Abans d'entrar ens aturem per observar la portalada amb grans carreus encoixinats i l'escut en el que es pot llegir a la part superior el monograma IHS símbol de Jesucrist, al centre el monograma MA de Maria i a baix l'any 1.611.


Edificada amb carreus ben tallats, està coberta amb volta de canó reforçada amb arcs torals, també anomenats arcs faixons, transversals a la nau i amb la funció de sustentar la volta.


Només entrar, a la dreta, trobem el document signat per Ramon Torrella i Cascante ( que fou Arquebisbe Metropolità de Tarragona entre 1.983 i 1.996 ) signat el dia 11 d'octubre de 1.987. En aquest document podem llegir: "... confereixo a la Feligresia de Pobla de Cérvoles la propietat i la custòdia d'aquesta reproducció...".


L'Arquebisbe parla del magnífic retaule gòtic de Sant Miquel, una peça del segle XV obra que Bernat Martorell pintà amb tremp sobre taula entre els anys 1.440 i 1.450. El retaule fa 306 X 257 centímetres.


Al document signat per l'Arquebisbe Torrella diu que la reproducció que podem veure a l'ermita és "..del Mestre Salvador Jané i Guardiola, réplica esplendorosa del Retaule de Sant Miquel Arcàngel del Mestre Martorell...".


Els primers anys del segle XX el retaule original fou traslladat a Tarragona per restaurar-lo, però no va tornar a la Pobla de Cérvoles. Si el voleu veure cal que aneu al Museu Diocesà a la Catedral de Tarragona.
El carrer central del retaule té dos compartiments, els dos carrers laterals tenen tres compartiments i la predel·la cinc compartiments. A la propera fotografia de detall del retaule reproduït per Salvador Jané podeu veure un dels dos compartiments del carrer central, concretament el dedicat a Sant Miquel.


Al sortir de l'ermita ens fixem en la teulada, a dues aigües, que fou modificada al segle XIX. Aquest sobrealçat, d'aproximadament mig metre, es va fer per evitar la pendent excessiva de la coberta. Fixeu-vos en la part superior dreta de la façana i en el mur de la dreta de la fotografia següent.


Si visiteu la Pobla de Cérvoles per la Festa Major d'hivern veureu a la Mare de Déu de la Jonquera en algunes finestres i balcons. La Festa Major d'hivern se celebra el cap de setmana anterior o posterior al dia 21 de novembre.


Deixem la Pobla de Cérvoles i la comarca de les Garrigues per anar virtualment a la propera entrada a la comarca del Baix Camp, concretament a la vila de Prades.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada