Pàgines

divendres, 8 d’abril del 2022

Un cop d'ull a alguns dels projectes de RCR arquitectes a la Garrotxa.

A l'entrada d'avui veurem tres dels projectes de RCR Arquitectes a la comarca de la Garrotxa. Aquest taller creatiu d'arquitectura fou creat a Olot l'any 1.988 pels arquitectes Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta. Les inicials dels seus noms, bategen el taller creatiu d'arquitectura.
RCR Arquitectes té una colla de premis, dels que cal destacar el Pritzker Architecture Prize 2.017, que es pot considerar el Premi Nobel d'Arquitectura.
 
 
Deixem el centre d'Olot per anar a la carretera de la Canya 106. Al mig d'un polígon industrial trobem una illa verda on hi ha el Restaurant Les Cols ( 2.001 - 2.002 ), Les Cols Pavellons ( 2.002 - 2005 ) i La Carpa del Restaurant Les Cols ( 2.007 - 2.011 ), tres projectes de RCR Arquitectes.


A la fotografia anterior podeu veure l'entrada i a la propera de detall el nom del restaurant. L'entrada a Les Cols Pavellons està a l'esquerra. 

 
El Mas de les Cols és el nom d'una masia d'Olot que està protegida com a Bé Cultural d'Interès Local ( BCIL). En aquesta obra popular del segle XVIII, des de maig del 1.990 hi ha el Restaurant les Cols. Entre els anys 2.001 i 2.011, RCR Arquitectes respectant l'antiga masia han transformat l'espai arquitectònic del mas.


Mas de les Cols és un gran casal de planta rectangular amb baixos, planta noble i planta superior; amb coberta a dues aigües i envoltat per un mur. A les obertures i als angles del mas es van emprar carreus ben tallats. Com podeu veure a les dues properes fotografies les arquitectures del segle XVIII i XXI es donen la mà.

A la fotografia anterior podeu observar la planta noble i el pis superior de la façana nord. La més interessant arquitectònicament és la façana sud que veurem més endavant quan anem al jardí del mas. A la fotografia següent de detall podeu veure tres de les obertures de la façana est. 


Les dues properes fotografies són del nou espai afegit a la planta original del mas, concretament a la façana nord. L'acer, el vidre i les lames recargolades són els materials protagonistes d'aquest porxo.



Entrant al restaurant trobem, a l'esquerra, el primer menjador que podeu observar a la propera fotografia. Si en lloc d'anar al menjador avancem una mica més, a la dreta trobem la cuina.


Però el menjador més espectacular ocupa l'espai central de la planta baixa. La rehabilitació feta per RCR Arquitectes suposà eliminar les particions i aconseguir un espai imponent amb funció de menjador principal.


Al voltant de la gran taula hi poden seure més de quaranta comensals. Com podeu apreciar a la fotografia anterior i a les dues fotografies següents del sorprenent menjador, els daurats són els protagonistes.

A esquerra i dreta de la gran sala, hi ha els menjadors reservats. A la propera fotografia podeu veure un d'aquests menjadors.


Tornem a l'espai central de la planta baixa en el que el vidre i les lames daurades verticals i recargolades juguen amb la llum.


Estem a tocar del jardí i quan hi accedim primer que trobem el porxo de la façana sud que podeu veure parcialment a la fotografia següent.


La façana  sud és, arquitectònicament, la més destacada. Als baixos les protagonistes són dues arcades centrals d'arc de mig punt de maó flanquejades per dues obertures rectangulars. A la planta noble dos balcons flanquegen les dues arcades de punt rodó sostingudes per dos pilars amb capitells trapezoïdals.


A la fotografia anterior podeu veure part de la planta noble i les sis arcades de mig punt del pis superior de la façana sud i a la fotografia de detall un dels balcons de la planta noble.
El Mas de les Cols, a més a més de la funció de mas i l'actual de restaurant, durant la Guerra Civil fou caserna.


Deixem el restaurant Les Cols i agafem la carretera GI-524 que en deu minuts ens durà a la Fageda d'en Jordà on veurem el pavelló d'accés , un altra de les obres de RCR Arquitectes feta els anys 1.993 - 1.994.


La Fageda d'en Jordà creix sobre una colada de lava del volcà Croscat i forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. 

 
La coberta-llinda que protegeix el pavelló d'accés a la Fageda d'en Jordà es recolza sobre dues estructures que acullen el punt d'informació, un magatzem, un bar i uns lavabos.


L'acer corten i la fusta amb una pàtina negra són els materials emprats per construir el pavelló d'accés fan que estigui perfectament integrat al paisatge.

Gairebé a tocat del pavelló d'accés dissenyat per RCR Arquitectes trobem el pas soterrani de la carretera GI-524 que ens permetrà accedir a la fageda. Podeu veure aquest pas a la fotografia anterior i a les dues següents.
 


Després de gaudir de la Fageda d'en Jordà tornem a Olot i agafem la carretera A-26 fins a Besalú on veurem la llar d'infants "El petit comte", obra de RCR Arquitectes i Joan Puigcorbé.


Quan ens apropem a la llar d'infants, una escola municipal de mil metres quadrats construïda entre els anys 2.005 i 2.010, un esclat de colors contrasta amb els verds de la Garrotxa.


No vaig poder accedir-hi perquè estava tancada però puc mostrar-vos les seves curioses façanes de tubs verticals de diferents colors i diàmetres.


Alguns dels tubs són de plexiglàs, un plàstic transparent dur i molt resistent, per això el pati central s'omple de diferents colors segons els tubs en els que els raigs del sol incideixen al llarg del dia. A més a més la llum natural omple la llar d'infants pel sostre de vidre que també és de diferents colors.


Si cliqueu sobre el proper enllaç de la revista de disseny elástica magazine podreu veure fotografies de l'interior de la llar d'infants de Besalú: "El Petit Comte, una guardería con Premio Pritzker".
Deixem de mirar i admirar alguna de les obres de RCR Arquitectes per tornar a la capital de la Garrotxa, concretament al Puig del Roser on començarem una passejada en la que gaudirem d'alguns edificis singulars d'Olot en una propera sèrie d'entrades.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada