Pàgines

dilluns, 21 de novembre del 2022

El Museu Etnològic i de Cultures del Món ( 1 ).

El passat mes de setembre vàrem visitar virtualment el Moco Museum Barcelona ubicat al palau dels Cervelló, al número vint-i-cinc del carrer de Montcada. Al sortir-ne vaig explicar-vos que sense marxar del carrer de Montcada, obert al final del segle XII, aniríem als números dotze i catorze que corresponen al palau Nadal i al palau del Marquès de Llió i que des de l'any 2.015 acullen el Museu Etnològic i de Cultures del Món.


La rehabilitació d'aquests palaus permet veure el que queda de la paret mitgera que comparteixen aquests dos edificis contigus. Però l'estructura de la nova distribució de l'espai interior adaptada a la seva funció museística fa que durant la nostra visita no tinguem clar si estem al palau Nadal o al palau del Marquès de Llió.
A la fotografia anterior podeu observar, des de l'espectacular pati central del palau de Marquès de Llió, el portal d'accés. Aquest portal fou transformat al segle XVIII i el pati actual és una modificació del primitiu pati gòtic.
A les dues properes fotografies de detall les protagonistes són les finestres gòtiques que hi ha a esquerra i dreta del portal. La de l'esquerra està decorada amb un escut i a les mènsules exteriors els caps dels que potser eren els propietaris del palau. A les mènsules interiors podem veure el cap d'uns àngels.



L'escala monumental que podeu observar a les dues properes fotografies comunica el pati central amb el primer pis. Aquesta escala es va construir entre els anys 1.706 i 1.716.


Per entrar al museu cal passar per sota de l'arc rampant sobre el que es recolza l'escala. A la fotografia següent, si us hi fixeu bé, encara podeu observar els arcs cegats, amb dovelles, que ens mostren on hi havia l'antic pòrtic de l'edifici gòtic original.


La rehabilitació dels palaus fou promoguda per l'Institut de Cultura de Barcelona - Barcelona Infraestructures Municipals. Els autors del projecte foren Josep Benedito + Op Team Arquitectura.
El pati central del palau Nadal ( propera fotografia ) és molt més petit que el pati central del palau del Marquès de Llió.

Aquest palau fou remodelat a finals dels anys seixanta del segle passat. A la fotografia següent podeu veure la galeria neogòtica del palau Nadal.
L'Ajuntament de Barcelona va canviar la distribució del palau per acollir el Museu Barbier-Mueller d'Art Precolombí, que va estar obert entre els anys 1.997 i 2.012. 


Abans de començar la visita virtual al museu pugem per la gran escala de pedra per poder accedir a la Sala Noble de la primera planta del palau del Marquès de Llió.


Les finestres coronelles gòtiques que podeu veure a l'esquerra de la propera fotografia es van recuperar en les obres de restauració de l'any 1.955.


En aquesta Sala Noble és impressionant l'enteixinat del sostre del primer quart del segle XIV. Si des del mateix punt en el que he fet la fotografia anterior, aixeco la càmera fotogràfica i faig la fotografia següent amb angle contrapicat, podem apreciar millor aquest enteixinat.


El zoom de la càmera fotogràfica em permet mostrar-vos detalladament la decoració de l'enteixinat de fusta policromada de l'època gòtica. Podeu constatar a la fotografia que està molt ben conservat perquè, a més a més de la restauració, va estar molts anys amagat per un fals sostre d'encanyissat i guix.


La remodelació dels dos palaus va començar l'any 2.013 i l'actual Museu Etnològic i de Cultures del Món fou inaugurat l'any 2.015. Però l'origen del museu cal buscar-lo a mitjans del segle XX. L'any 1.942 es fundà el Museu de les Indústries i Arts Populars. El Museu Etnològic i Colonial s'inaugurà l'any 1.949. L'any 1.962 aquests dos museus es van unificar en un sol museu. Després de diverses unions i separacions l'any 1.999 es van unir de forma definitiva. El Museu Etnològic i de Cultures del Món té dues seus, la del carrer de Montcada i la del Parc de Montjuïc.
A l'exposició permanent de la seu del carrer de Montcada hi podem veure una selecció de 529 peces cedides a l'Ajuntament de Barcelona per la Fundació Folch, i altres peces procedents de la Fundació Arqueològica Clos, de la col·lecció Duran Vall-Llosera i del Museu Etnològic de Barcelona.
Deixem la reforma dels dos palaus i tornem a la planta baixa per comprar l'entrada i començar la visita al museu a l'Espai Introductori.


A la fotografia anterior podeu veure la màscara tatanua de Nova Irlanda, Papua Nova Guinea. de finals del segle XIX, feta amb fusta tallada, pigments naturals, tela, fibres i pols de conquilla.
La propera fotografia és del buda històric Śākyamuni de Gandhara, Pakistan/Afganistan. Segles II .- IV és d'esquist.


A les properes entrades dedicades al Museu Etnològic i de Cutures del Món visitarem les sales dedicades a Àfrica ( planta 0 ), Oceania ( planta 1 ), Àsia ( plantes 1 i 2 ) i Amèrica ( planta 2 ).
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada