Pàgines

dimarts, 11 d’abril del 2023

Passejant pel camí de l'Albagés ( 2 ).

Continuem al terme municipal d'Artesa de Lleida, concretament a l'indret de la vall de Comasala. Recordeu que a la primera entrada dedicada a la descoberta de construccions de pedra seca del camí de l'Albagés després de veure la segona cabana de pedra seca vàrem baixar el petit turó per tornar a la bassa ( fitxa 1.288 de la Wikipedra ).
 
 
Continuant pel camí, a pocs metres de la bassa agafem la primera sendera a la dreta. Quan arribem als arbres, sense entrar al tros d'ametllers, anem a l'esquerra i en pocs minuts ja veiem la propera cabana.


Les fitxes de la Wikipedra de les cabanes de pedra seca que veurem a l'entrada d'avui són del Fer Maldonado. A les fotografies anterior i següent podeu veure la cabana frontalment i per darrere.


Resseguim perimetralment la cabana i ens apropem a la porta per entrar-hi. La fitxa de la Wikipedra que ens explica les característiques d'aquesta construcció de pedra seca és la 14.047.


La petita cabana és una construcció aèria aïllada orientada al nord, de planta circular i amb la porta de llinda plana que podeu observar a la propera fotografia de detall.


Entrem a la cabana cilíndrica que, com podeu constatar a la fotografia següent, presenta un perfecte estat de conservació malgrat que no ha estat restaurada.


En Josep Preixens Llevadot a la pàgina 198 del llibre "Les construccions de pedra seca", que va escriure amb Félix Martín i Vilaseca, ens explica que a les nostres terres el 82,05 % de les cabanes tenen coberta de volta de canó i només un 2,65 % la tenen de falsa cúpula.


A la fotografia anterior de detall podeu veure la coberta de falsa cúpula d'aquesta petita cabana de planta circular.
Tornem al camí de l'Albagés i molt aviat trobem un indicador caigut. Deixem el cotxe i dels tres camins, agafarem el del mig. En pocs minuts trobem una nova cabana de pedra seca.


A la fotografia anterior podeu observar des del darrere el lateral esquerre de la cabana i a la propera, després de resseguir-la perimetralment, el lateral dret.


A les dues fotografies es veu molt bé la terra compactada del sostre que en el moment de construir la cabana s'emprà de motlle per fer la volta. Aquesta terra premuda impermeabilitza la cabana. A la fotografia següent podeu observar frontalment el lateral dret.


La fitxa de la Wikipedra ( 14.042 ) ens explica que estem visitant una construcció aèria aïllada de planta rectangular, amb coberta de volta de canó i porta d'arc de mig punt. No està restaurada i té un bon estat de conservació.


Com podeu veure a la fotografia anterior, a la dreta té un mur com a recer del vent. Aquesta cabana està situada ala plana d'Aspa.


Si ens apropem podem constatar la perfecció de la porta d'arc de mig punt. A la dreta de la fotografia poeu veure un dels tres armaris de la cabana. Aquesta construcció de pedra seca està orientada la sud / sud-est.


La propera fotografia ens permet veure els altres dos armaris i la menjadora que hi ha al mur esquerre de la cabana.


Posant-me frontalment davant de la porta d'arc de mig punt i aixecant la mirada puc mostrar-vos molt bé la volta de canó.
 
 
Sortint de la cabana, anat a la dreta i resseguint-la perimetralment trobem el pou que podeu veure a la fotografia següent.


Una última mirada a la cabana i tornem al camí de l'Albagés on hem deixat el cotxe a tocar de l'indicador caigut.


Continuem pel camí que gira a la dreta i després de conduir molt lentament entre camps de cereal i altres d'ametllers trobem una nova cabana.


A la Wikipedra la trobem a la fitxa 14.043 que ens informa que continuem al terme municipal d'Artesa de Lleida, concretament a la plana d'Aspa.


La petita cabana és una construcció aèria aïllada de planta irregular, amb coberta de volta de canó i porta d'arc de mig punt. Està orientada al sud-est.


Entrant virtualment en la cabana podeu constatar que no té mur posterior perquè al fons hi ha un corral annex.


Vaig fins al corral i faig la propera fotografia en la que podeu observar la volta de canó i els dos armaris de la cabana als murs de l'esquerra i la dreta.


Sortint de la cabana faig la fotografia següent en la que podeu veure la vegetació que hi ha al sostre, arrelada a la terra compactada que en el seu moment va ser el motlle per construir la coberta  de volta de canó.


Tornem al cotxe i continuem pel camí de l'Albagés. A molts pocs metres d'aquesta cabana ens caldrà girar a l'esquerra per continuar, en una propera entrada, la nostra descoberta.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada