Després de visitar els Banys Àrabs de Palma deixem el carrer de Can Serra i en un quart d'hora passejant arribem a la cantonada de la Via Roma amb la Costa de la Sang, a tocar de la Rambla.
A la reixa del tancament perimetral de la Biblioteca de Cultura Artesana un cartell ens fa una proposta que ens convida a intentar oblidar-nos per una estona de la calor de l'estiu a Palma, que pot ser sufocant.
Protegits per l'ombra dels arbres i als para-sols el Jardí de la Misericòrdia, la biblioteca ens proposa gaudir de l'íntim plaer de llegir al Bibliojardí on trobarem premsa, revistes, llibres, wifi gratuïta, i els més petits contacontes.
A l'estiu la biblioteca surt al jardí i es distribueix en dos espais: una zona infantil i una per adults. Només cal disposar del carnet de la Biblioteca de Cultura Artesana o d'una altra biblioteca municipal.
A la dreta de la fotografia anterior i de la propera podeu observar l'escultura de Joan Cunill, feta l'any 2.006 amb acer, acer inoxidable i soldadura d'argó, "Llum circular ".
Els dijous d'estiu a les 18:30 els més petits poden gaudir del Contacontes al Bibliojardí, una activitat gratuïta a la que no cal inscriure's, d'accés lliure fins que s'omple l'espai disponible.
La Biblioteca de Cultura Artesana forma part del Centre Cultural la Misericòrdia, gestionat des del 1.977 pel Consell de Mallorca. A més amés de la Biblioteca de Cultura Artesana el centre acull: la Biblioteca Lluís Alemany especialitzada en temàtica balear, l'Arxiu de l'antiga Diputació i l'Arxiu de la Imatge i el So de Mallorca. A l'antiga capella s'hi fan exposicions temporals i al jardí mostres d'escultura i el Bibliojardí.
Al tríptic del Consell de Mallorca sobre La Misericòrdia us he marcat a l'antiga fotografia: el Jardí de la Misericòrdia on es fa el Bibliojardí ( 1 ), la Biblioteca de Cultura Artesana és l'edifici més baix orientat a la Via Roma que fou l'últim a construir-se i que està cobert amb terrassa i balustrada ( 2 ) i els edificis més alts corresponen als blocs dels homes i de les dones ( 3 ).
La Biblioteca de Cultura Artesana, creada l'any 1.928 per la Diputació Provincial de les Balears, inicialment estava especialitzada en obres de cultura artesana perquè els obrers i artesans de tots els oficis tinguessin al seu abast les publicacions necessàries per a la seva feina.
Inicialment estava ubicada al Palau de la Diputació, que actualment és la seu del Consell de Mallorca, i l'any 1.989 es traslladà a l'edifici del Centre Cultural la Misericòrdia ocupant la part més nova orientada a la Via Roma que fou construïda a finals del segle XIX.
L'edifici i el jardí ocupen els terrenys del cementiri del Camp Roig en el que s'enterraven les persones sense recursos que morien al veí Hospital General. En un primer moment s'encarregà de la construcció l'arquitecte Miquel Rigo, però després de la seva mort sobtada el substituí l'arquitecte Joaquin Pavía.
A la fotografia anterior podeu veure com darrere d'aquest edifici amb terrassa i balustrada treu el nas un de molt més alt. A l'esquerra de la propera fotografia, en primer terme, podeu veure l'escultura de ferro corten, soldadura i fosa, de 300 X 140 X 440 centímetres, l'obra del 1.990 de Pep Canyelles "Dona asseguda damunt l'univers".
La Casa de Misericòrdia fou una institució benèfica fundada pels jesuïtes l'any 1.565. L'any 1.677 es traslladà a una gran casa amb hort prop de l'Hospital General. Entre els anys 1.817 i 1.831 es construí la primera fase del nou edifici, la part orientada al carrer de la Misericòrdia. Entre 1.850 i 1.870 s'edificà el segon bloc que es destinà als homes i la part vella quedà reservada per a les dones...
El mestre d'arquitectura Pere Joan Bauçà va fer els plànols del primer bloc i l'arquitecte Joan Sureda continuà el projecte construint la capella entre 1.831 i 1.836 i el segon bloc cap al 1.870. Aquests dos blocs tenen un gran pati porticat de planta trapezoidal.
Sortim de la Biblioteca de Cultura Artesana i abans de tornar a la Via Roma gaudim de la tranquil·litat i el silenci del Jardí de la Misericòrdia que a l'estiu acull el Bibliojardí.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada