Pàgines

dissabte, 25 de novembre del 2023

El Casal dels Josa i la Casa Cartanyà.

A l'entrada anterior dedicada a la Vila de Montblanc ens vàrem enfilar a la terrassa sota la qual hi ha les capelles laterals dels costats de l'Evangeli i de l'Epístola i de l'absis pentagonal de l'església de Santa Maria la Major. Al final vam baixar per l'escala de caragol per sortir de l'església amb l'objectiu de donar un cop d'ull al Casal dels Josa i a la Casa Desclergue.
Però abans de fer-ho tornem per un moment a la terrassa de la façana sud per observar a vista d'ocell part del Casal dels Josa que és l'edifici que podeu veure a l'esquerra de la propera fotografia.


Ubicat al costat de l'església el Casal dels Josa fou una de les primeres construccions fetes a mitjans del segle XII. A la fotografia següent feta des de la plaça podeu veure darrere de la creu de terme les façanes de la plaça de Santa Maria ( la nord ) i del carrer dels Hortolans ( la façana oest ). A l'esquerra, una petita part de  les Escrivanies Reials ( ER ) del carrer Escultor Belart.


La construcció del Casal dels Josa és anterior a la de l'església de Santa Maria la Major. Abans de baixar en tram d'escales que hi ha a tocar de la creu faig la propera fotografia en la que podeu observar la façana del carrer dels Hortolans. A la planta baixa podeu veure tres obertures que, d'esquerra a dreta, tenen tres tipus d'arc: escarser, apuntat i de mig punt. La de l'arc apuntat era la porta antiga del Casal. A la planta noble hi ha tres finestres geminades coronelles. Les obertures de maó vist d'arc de mig punt de la galeria de les golfes, són posteriors.


Després d'aquest petit tram d'escales i abans de començar a baixar pel carrer dels Hortolans donem un cop d'ull a l'austera façana nord més propera a l'església.


Baixem virtualment pel carrer dels Hortolans fins al carrer de Josa on hi ha la façana principal ( la sud ) que fou reformada l'any 1.699. A la planta baixa hi ha dos arcs adovellats de mig punt i un d'escarser. A la planta noble veiem quatre balcons i a les golfes una galeria similar a la del carrer dels Hortolans. Una barbacana en voladís remata la teulada.

 
Baixo gairebé fins a l'altre extrem del carrer de Josa, em giro gairebé a tocar del carrer Major, i faig la propera fotografia en la que podeu observar l'altra perspectiva de la façana esgrafiada.

 
Torno a enfilar el carrer fins al portal d'accés al museu. A la fotografia següent de detall podeu observar part de l'arc de mig punt del portal adovellat d'accés amb l'escut de la Vila de Montblanc a la clau i part dels esgrafiats que embelleixen la façana sud.


Entrem al museu i pugem a la planta noble que acull algunes de les sales d'exposició. Com podeu constatar a la propera fotografia una espectacular arc apuntat de pedra ens dóna la benvinguda. Darrere hi ha un finestral geminar d'arc apuntat i a l'esquerra un arc apuntat més petit.
 
 
Malgrat estar enfeinats amb les obres de la planta noble la gent del museu molt gentilment em va deixar fer les fotografies que comparteixo amb vosaltres.

 
El Casal dels Josa inicialment devia ser un edifici relacionat amb l'església, però la primera referència documental és del segle XVII quan Pere Joan Josa va encarregar unes obres. A finals del segle XIX  i inicis del XX hi havia una comunitat de monges. Posteriorment fou granja de vaques i després la casa de la família Alfonso. L'any 1.959 Lluís Alfonso donà el casal per acollir el Museu Arxiu de Montblanc.


Deixem el Casal dels Josa i continuem pel carrer dels Hortolans fins arribar a la Plaça Major on, al número sis, ens espera la Casa Cartanyà de la que a la propera fotografia podeu veure la façana principal i una petita part de la façana del carrer del Ducat.


Gràcies al zoom de la càmera fotogràfica puc mostrar-vos amb més detall les plantes superiors que a la façana de la Plaça Major estan decorades amb pintures murals datades l'any 1.863. També podem observar la barbacana en voladís que remata la teulada de l'edifici.


A la fotografia anterior de detall podeu observar part de les pintures murals de les dues plantes inferiors i les formigues decoratives de la botiga de roba i calçat que ocupa els baixos de l'edifici. 
M'apropo al balcó central del primer pis en el que entre l'arc peraltat i el balcó del segon pis hi ha pintat a la façana l'any 1.863. Al balcó de l'esquerra podem veure pintades les inicials MV i al de la dreta RC.
 

La propera fotografia ens mostra la façana de la Plaça Major i part de la façana del carrer Pere Berenguer de Vilafranca.


Aquest edifici del segle XIX era conegut com l'antiga casa Rendé, que posteriorment fou propietat de Tomàs Cartanyà. La gran casa també es coneixia amb el nom de ca la Calamanda. Les pintures murals que embelleixen les façanes foren restaurades entre 1.979 i 1.980 per Josep Balanyà i Moix.

 
Vaig fins al centre de la Plaça Major per fer la fotografia següent en la que podeu veure frontalment la façana principal de la Casa Cartanyà.

 
Deixem la Casa Cartanyà però no la Plaça Major on, a la propera entrada dedicada a la Vila de Montblanc, donarem un cop d'ull a la Casa Desclergue i al Palau dels Cervelló.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada